Notice: A non well formed numeric value encountered in /var/www/vhosts/sartr.ba/httpdocs/wp-content/themes/Avada/includes/class-avada-layout.php on line 581
Predstave – SARTR

Svu moju ljubav

Režija: Zijah A. Sokolović

Autor: Laurent Mauvignier

6
Novembar

“Svu moju ljubav” je tekst u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja. Obilježeni tragičnim događajem i deset godina nakon njega “sva njihova ljubav” je usmjerena na potiskivanje/oživljavanje sjećanja. Pisac Mauviniger na vrlo zanimljiv način uspjeva da istraži putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svjestan da su nam ponekad za to “istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni, a pozorište im itekako može omogućiti tu prisutnost.

Bullying Collection

Režija: Aleš Kurt

Autor: Nejra Babić, Aleš Kurt, Sam Guzman, Ian McWethy

6
Novembar

Bullying Collection je predstava sačinjena od sedamnaest scena koji temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

Životinjska farma

Režija: Dino Mustafić 21:00 h

Autor: GEORGE ORWELL

3
April

Nakon “1984.” (februar 2012.) na sceni Sarajevskog ratnog teatra postavlja se još jedno Orwellovo djelo, ovog puta radi se o predstavi “Životinjska farma” sa kojom Sarajevski ratni teatar započinje 2015. godinu...

Zid

Režija: Zulfikar Filandra 20:00 h

Autor: Jean-Paul Sartre

3
April

U vremenu kada čovječanstvo vjeruje da je fašizam bio nekada davno i da su fašisti “tamo negdje”, kao i da je umiranje za ideale nemoguće (jer ideali ne postoje), vrlo je izazovno (a prije svega odgovorno) baviti se Sartreovom pričom iz 1939. godine, a pritom zaključiti da su do danas jedino tehnike ubijanja protivnika uznapredovale. Kraj je uvijek isti- smrt. U ovoj priči smrt dolazi sa izlaskom sunca. Kako bi se ponašali ako bi bili svjesni da ćemo biti pogubljeni za nekoliko sati?

Zaljubljeni vuk

Režija: Belma Lizde-Kurt 18:00 h

Autor: Marija Fekete-Sullivan

3
April

Kad se govori o potrebi uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u društvo, što je krajnji cilj i ovog poduhvata, obično se misli na to da se djeca uče prilagođavati društvu i njegovim pravilima, na čemu uostalom radi i EDUS. Ipak, ovim projektom se napravio mali pomak i sa drugog kraja – omogućena je prilika i djeci iz redovnih škola, njihovim roditeljima, umjetnicima i gledateljima predstave i filma da se uključe i razumiju svijet djece s poteškoćama u razvoju, tako da je predstava od početka u potpunosti orijentisana prema njihovim sposobnostima i potrebama – prema kojima se ostala djeca/glumci, umjetničko vođstvo a zatim i gleadoci trude prilagoditi.