Mama 22

Režija: - 20:00 h

Autor:

Sarajevski ratni teatar će, u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo, u utorak, 16. decembra 2014. u 20h predstaviti premijeru predstave „MAMA 22“ u sklopu programa Teatarski opservatorij. Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović. Nakon premijere slijedi prva repriza u srijedu 17. decembra u 20h.

Igraju:

Uđite u svijet snova, sjećanja i mašte. Neka moji snovi pobude vaše, neka moja sjećanja pobude Vaša. Zaplovite u svijet snova i sjećanja sa Sonjom Goronja, Ivanom Vojinović, Sanjinom Arnautovićem i Emirom Fejzićem. Cijeli kosmos je u tebi a ti si dio kosmosa, ti si dio ovog sna, ovog sjećanja.

O PREDSTAVI

Radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave. Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagovješteno desi ona osvjesti svoj san. U njen svijet ulazi i  Chrlie Chaplin – lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način – Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?

Broj mjesta za premijeru je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti tokom vikenda pozivom na broj 064-4-168-148. blagajna SARTR-a će raditi od 18h do 20h na dan predstave.