ZID

Režija: Zulfikar Filandra 20:00 h

16 April

Autor: Jean-Paul Sartre

Predstava Zid, adaptacija itsoimene kratke priče velikog francuskog filozofa Jean-Paul Sartrea, je, izvorno, Zulfikarov ispit II godine Režije, realiziran na ASU u klasi prof. Pjera Žalice. Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da Sartreov Zid ima svoju premijeru na repertoaru jednog sarajevskog pozorišta, nakon Zida Dine Mustafića u Kamernom teatru 55 iz 1993. godine.

Predstava će na sceni Sarajevskog ratnog teatra igrati i 01. i 02. decembra 2013. Ova predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a njenu realizaciju su podržali Centar Andre Malraux i izdavačka kuća Dobra knjiga.

Igraju:

Adnan Goro
Sabit Sejdinović
Muhamed Hadžović
Sanjin Arnautović
Emir Fejzić

Dramatizacija i dramaturgija: Ensar Sulejmanagić, Nejra Babić

Scenografija: Adisa Vatreš, ass. Vedad Orahovac

Kostim: Neira Sinanbašić

Ilustracija: Lamija Halilagić

Grafički dizajn: Azemina Halilagić

Izvršna producentica: Latifa Imamović

Producent: Nihad Kreševljaković

O PREDSTAVI

U vremenu kada čovječanstvo vjeruje da je fašizam bio nekada davno i da su fašisti “tamo negdje”, kao i da je umiranje za ideale nemoguće (jer ideali ne postoje), vrlo je izazovno (a prije svega odgovorno) baviti se Sartreovom pričom iz 1939. godine, a pritom zaključiti da su do danas jedino tehnike ubijanja protivnika uznapredovale. Kraj je uvijek isti- smrt. U ovoj priči smrt dolazi sa izlaskom sunca. Kako bi se ponašali ako bi bili svjesni da ćemo biti pogubljeni za nekoliko sati?

Šta znači žrtvovati se za ideale? Šta je herojstvo? Da li su heroji uopće više mogući u našem vremenu? Da li je ironija savremenog svijeta učinila ove koncepte naivnim? Naša adaptacija Zida vas poziva da s nama zaronite u promišljanja ovih pitanja, prateći posljednje sate života dva revolucionara i jednog apolitičnog dječaka koji su osuđeni na smrt strijeljanjem u haosu Španskog građanskog rata.

U toku sva tri dana igranja predstave Zid, u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra će svi posjetitelji moći pogledati i izložbu posvećenu Jean-Paul Sartreu koju je Sarajevskom ratnom teatru za ovu priliku velikodušno ustupio Centar Andre Malraux.

Broj mjesta za premijeru je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti tokom vikenda pozivom na broj 064-4-168-148. blagajna SARTR-a će raditi od 18h do 20h na dan predstave.