PREDSTAVE SARTR

PHANTOM LEG – POSTAPOKALIPTIČNA PRIČA

Produkcija: Sarajevski ratni teatar SARTR
Kreacija i koreografija: Thomas Steyaert
Izvedba: Ajra Branković, Belma Lizde Kurt, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert, Hana Zrno
Scenografija: Daniel Premec, Thomas Steyaert
Kostimografija: Irma Saje
Dizajn svjetla: Aleš Kurt, Thomas Steyaert, Nedim Pejdah

Thomas Steyaert ovu predstavu definira kao Distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U „Fantomskoj nozi“ izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog s osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji. Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta. Ova predstava se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrednosti i aspekata odnosa.

“Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo, postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija na čovječanstvo kakvo poznajemo i suočavanje sa zastrašujućom budućnošću, koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica.” –  Thomas Steyaert