Kao doprinos ovogodišnjem obilježavanju 90  godina od rođenja  Susan Sontag, u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS, SARTR-a i  Maladype teatra nastaje predstava „Alice u krevetu” prema drami apsurda od Susan Sontag, a u režiji  Zoltán Balázs-a.

 Alice u krevetu s nesputanom fantazijom priča priču o stvarnoj historijskoj ličnosti. Alice James (1848.-1892.), sestri svjetski renomiranog američkog romanopisca Henryja Jamesa i velikog psihologa i filozofa Williama Jamesa. U dobi od devetnaest godina Alice je pala u duboku depresiju, patila je od nekih opskurnih i iscrpljujućih bolesti, ostajala  u krevetu, htjela počiniti samoubistvo, pisala dnevnik i umrla u dobi od četrdeset četiri godine. U Sontaginoj drami, Alice James se stapa s još jednom velikom Alice svog vremena, junakinjom avantura u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Jedinstveno strukturirana drama smatra se cikličkom projekcijom apoteoze očaja, frustracije, bijesa i pobjeda. Kružni narativ na više razina otkriva labirinte Aliceine traumatizirane duše, razloge porodičnih sukoba. Zaokretna, višeslojna priča istražuje labirinte Aliceine ranjene duše i uzroke vječnog porodičnog sukoba.

Susan Sontag je o vlastitom radu napisala:

„Mislim da sam se cijeli život pripremala napisati Alice u krevetu. Predstava, dakle, o tuzi i ljutnji žena; i naposlijetku, predstava o mašti. O stvarnosti mentalnog zatvora. Trijumfima mašte. Ali pobjede mašte nisu dovoljne.“

 Zoltán Balázs, međunarodno uspješni mađarski redatelj, postavio je na scenu priču punu dinamike i razigranosti koja se odvija na više razina i niti, spajajući višeslojnu sinhronizaciju, specifična sadržajno-formalna rješenja, emocionalnu i intelektualnu nadogradnju glumačke izvedbe s verbalnim i neverbalnim znakovima. Predstava Alice u krevetu odaje počast sjećanju na Susan Sontag i odaje priznanje njenim herojskim naporima da pomogne Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Sontag, jedna od najuticajnijih filozofkinja prošlog stoljeća, čije su knjige prevedene na više od trideset jezika, duboko je vjerovala u humanost i jednakost. Kao spisateljica, smatrala je važnim zauzeti se za prava ljudi.

“Balázs je vizionarski reditelj čija su djela na rubu irealnog, između sna i jave.” – MGP. Njegova režija se ne prilagođava modi, izbjegava klišeje, manire i uvjetovanosti. Produkcije, koje su inspirirane različitim kulturama i pozorišnim tradicijama, praćene su s velikom pažnjom širom svijeta.

U predstavi igraju:

Alice James: Snežana Bogićević

Nurse/Mother: Ana-Mia Karić

Father Henry: Kemal Rizvanović

Harry: Sanjin Arnautović

Margaret Fuller: Matea Mavrak

Emily Dickinson: Hana Zrno

Young Man: Enes Kozličić

Režija : Zoltán Balázs

Prijevod: Senada Kreso

Dramaturg: Zoltán Balázs
Scenografija: Zoltán Balázs

Kostimografija: Ljiljana Majkić

Aranžman i korepeticija: Tijana Vignjević

Montaža muzike: Nedim Zlatar

Dizajn plakata: Naida Čelik

Fotografije: Velija Hasanbegović

Maska, šminka i frizura: Sanela Aličković Ćatović

Asistentice reditelja: Ajla Medanhodžić, Minja Novaković

Izvršna produkcija: Lejla Hasanbegović, Belma Jusufović

Direktorice produkcije: Katalin Balázs, Maja Salkić

Producenti: Sylvia Huszár, Nihad Kreševljaković

Premijera/Opening Night: 1 October 2023, SARTR, Sarajevo