“Othello” je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istražuje  se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna “miroljubiva” igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.

U PREDSTAVI IGRAJU: Ermin Bravo, Ana Marija Brđanović, Alban Ukaj, Davor Sabo, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija.

REŽIJA: Oksana Dmitriieva

DRAMATURGIJA: Nejra Babić

SURADNICI NA PROJEKTU: Rade Šerbedžija, Lenka Udovički

KOSTIMOGRAF I SCENOGRAF: Mykhaylo Nikolayev

MUZIKA: Kateryna Palachova

KOREOGRAFIJA: Inna Falkova

ASISTENTICA NA PROJEKTU: Ajša Đuherić

IDEJNO RJEŠENJE PLAKATA: Bojan Hadžihalilović

FOTOGRAFIJE: Dženat Dreković

PRODUKCIJA: Sarajevski ratni teatar SARTR i Kazalište Ulysses

Prema prijevodima: Boris Pasternak, Mikhail Morozov, Milan Bogdanović, Živojin Simić, Sima Pandurović

Adaptacija prijevod: Natalia Dmitrieva

Dizajn zvuka: Davor Rocco

Dizajn svjetla: Nedim Pejdah

Majstorica šminke i frizure: Sanela Aličković, Ćatović

IGRAJU: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić, Alen Konjicija

PRODUKCIJA: ULYSSES TEATAR I SARAJEVSKI RATNI TEATAR SARTR