PREDSTAVE SARTR

AY, CARMELA

Režija/ Robert Raponja

Dramaturgija/ Dubravka Zrnčić Kulenović
Igraju/ Selma Alispahić, Dragan Jovičić, Jasenko Pašić
Scenografija/ Samra Mujezinović
Kostimografija/ Vanja Popović
Muzika/ Davor Rocco
Koreografija/ Antun Marinić

“Ay Carmela” je jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini. Nastala je 1999. godine po dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra i u prijevodu Filipa Fruka. 19. marta 2019. godine je svečano obilježeno 20 godina od premijernog izvođenja predstave.

Veliki dio izvođenja ove predstave desio se na gostovanjima (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija). Pored gostovanja u inostranstvu predstava je više puta obišla i Bosnu i Hercegovinu.

“Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Ujedno je i priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španjolskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljenji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju strijeljati. Močna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom.

Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH kao i na prostoru gotovo cijele Evrope, slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti.

NAGRADE

Međunarodni festival glumca Nikš

Grand Prix za najbolji partnerski odnos na sceni

Festivali i Teatrove Othello, Gostivar

Nagrada za najboljeg glumca Draganu Jovičiću

Zlatni lovor vijenac Draganu Jovičiću i za najbolju mladu glumicu nagrada «Reihan Demirdžić» Selmi Alispahić na 35-om MESS-u