SARTR

SINOĆ NA SCENI SARTR-A PREMIJERNO JE IZVEDENA PREDSTAVA ISTINA ILI IZAZOV

Sinoć, pred prepunom salom Sarajevskog ratnog teatra premijerno je izvedena predstava “Istina ili izazov”, autorice Zoe Ibrahimović, a u režiji Alena Šimića.

Matura u sarajevskoj srednjoj školi. Nakon ceremonije najbolji prijatelji Ina, Aljoša, Harun i Mirela slave u vikendici. Započinju igru istine ili izazova. Kroz igru se počinju otkrivati tajne iz najmračnijih dijelova njihove prošlosti. Njihovi odnosi se drastično mijenjaju: nasilje, ratne traume roditelja, prevare i razočarenja neočekivano isplivavaju sa pjanstvom. Pitanje je da li će do jutra još uvijek biti prijatelji.

Muškarci ne plaču naglas, a o najdubljim tajnama, traumama odrastanja i izazovima življenja u najosjetljivijoj starosnoj dobi – adolescenciji, najčešće se ne govori. U društvu natopljenom transgeneracijskom traumom, maturirala je generacija 2018-2022. Nakon proslave na vikendici okupiće se najbliži prijatelji_ce, međusobno isprepleteni emotivnim nitima, odlučiće igrati igru Istina ili izazov. Iz benigne postmaturalne zabave krenuće na vidjelo izlaziti fragmenti sjećanja na različita, uglavnom traumatična iskustva, poput kostura iz ormara.

Predstava je pogodna za uzrast 16+

Režija: Alen Šimić
Autorica teksta i dramaturginja: Zoe Ibrahimović
Uloge: Sara Seksan, Merjem Šiljak, Faruk Hajdarević i Kerim Čutuna
Scenografija: Marina Paštar
Kostim: Ella Bratić
Autor muzike: Mirza Rahmanović – Indigo
Dizajn: Anja Stregar
Fotografija: Imrana Kapetanović
Producentice: Narcisa Cvitanović i Maja Salkić
Produkcija: Kontakt i SARTR
Reprize predstave možete pogledati večeras 24. i sutra 25. juna sa početkom u 20h!
Dobro došli u SARTR!