SARTR

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Sarajevo, 23.9.2022.

Osnovan kao kulturološki simbol otpora i preživljavanja tokom opsade Sarajeva, kao prvak pobjede duha i umjetnosti nad mračnim silama razaranja i barbarstva, Sarajevski ratni teatar SARTR je kroz svoju bogatu istoriju njegovao toleranciju, prihvatanje, humanistički odnos prema čovjeku bilo da je on gost umjetnik, član ansambla, teatarski radnik ili naš uvaženi gledalac.

Repertoar Sartra je uvijek propitivao ulogu pojedinca u kontekstu društvenih promjena, te spremnost pojedinca na žrtvu da bi se odbranila osnovna ljudska prava drugog. S tim u vezi Sartr poštuje sve vrijednosti građana i građanki poštujući njihove različitosti i identitete.

Ograđujemo se od neprimjerenog i omalovažavajućeg govora prema uvaženim članovima našeg ansambla, te osuđujemo neutemeljene i činjenicama nepotkrijepljene izjave na web portalima koje štete ne samo ugledu Sartra već i ugledu svih kulturnih radnika koji bi svojim radom ali i javnim istupima trebali oplemeniti
sredinu u kojoj stvaraju.

Pozivamo medije da ne budu jednostavni prijenosnici napisa i informacija nego da svojim istraživačkim djelovanjem i potkrijepljeni argumentima oblikuju svoju komunikaciju sa korisnicima.

Sarajevski ratni teatar SARTR

Vd Direktor
Maja Salkić Burazerović