SARTR

PREMIJERA PREDSTAVE „OTHELLO” 21. JULA NA MALOM BRIJUNU

Predstava “Othello”, jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespearovih tragedija u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Ulysses teatra, u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriieve, premijerno će biti izvedena 21. jula na Malom Brijunu.

Kreativni tim predstave uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Dramaturginja predstave je Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

Fotografije: Matija Kasaić Draškić

U predstavi igraju: Ermin Bravo, te članovi Sarajevskog ratnog teatra SARTR: Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, gostujući glumci Mak Čengić, Alen Konjicija kao i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović.

Prema riječima Lenke Udovički, važnost suradnje Ulyssesa i ukrajinskih umjetnika sa Sarajevskim ratnim teatrom ogleda se u činjenici da je SARTR nastao i opstao u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu.

“SARTR kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji”, poručila je Udovički dodavši kako razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima je od iznimne važnosti.

Rediteljica predstave Oksana Dmitriieva naglasila je kako su u fokusu priče zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega – ljubav. 

“U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju” ,poručila je Dmitriieva.