SARTR

Održana Press konferencija povodom premijere predstave “Stotinu malih smrti”

Danas je u prostorijama SARTR-a održana Press konferencija povodom premijere predstave „Stotinu malih smrti“ koja je nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, a u režiji Jovane Tomić.

Press konferenciji su prisustvovali Maja Salkić, direktorica SARTR-a, autor Semezdin Mehmedinović, rediteljica Jovana Tomić, dramaturginja Olga Dimitrijević, autorica muzike i performerka Nikolina Vujić i glumački ansambl predstave.

Prisutnima se prvo obratila Maja Salkić ističući da je ova press konferencija i dobra prilika da se zahvali svima za uspješno realiziran program tokom ove godine, te da je premijera predstave „Stotinu malih smrti“ osma i posljednja premijera za ovu kalendarsku godinu. Istakla je da je njena ideja po samom dolasku na poziciju direktorice SARTR-a bila da se radi predstava prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, te da je vrlo ubrzo postignut dogovor sa Jovanom Tomić i da je izuzetno počastvovana i ponosna da će publika imati priliku gledati ovu predstavu u SARTR-u.

Rediteljica Jovana Tomić istakla je da je privilegija i zadovoljstvo bilo raditi na ovom projektu, osobito zato jer nije praksa da institucionalna pozorišta izlaze iz okvira dramskih tekstova. To je odluka pozitivnog rizika. A jedna od glavnih uloga pozorišta je da izlazi iz zone komfora. Naglasila je da je priroda Semezdinove proze  jedan intimni i fragilni izraz i da je namjera  prvenstveno bila, zadržati strukturu naracije, sačuvati formu, ali je prenijeti u jezik pozorišta. Te da se upotrebom svih scenskih sredstava zadrži ta taktilnost koja oslikava mikrokosmos jednog čovjeka.   Manje je više je nešto što se tokom procesa stalno ponavljalo i upravo zbog toga ovo je bio jedan iznimno lijep i bolan proces u kojem se moralo odustajati od nekih sjajnih rediteljskih i glumačkih rješenja.

Dramaturginja Olga Dimitrijević rekla je da je rad na ovom materijalu bio veliki izazov. Izazov je bio suočiti se sa bogatstvom literature Semezdina Mehmedinovića i donijeti odluke kako pristupiti dramatizaciji. Jedna od prvih odluka bila je da se neće ići u pravcu nekog klasičnijeg pozorišnog jezika. Na taj način napravljena je jedna samostojeća dramatizacija u kojoj smo maksimalno nastojali sačuvati literaturu koja nam je bila dati materijal. Istakla je da je je rad na ovom materijalu  bio jedan od najdivnijih profesionalnih izazova za nju.

Pisac Semezdin Mehmedinović, potvrdio je da je njegova proza fragmentirana i opire se ideji adaptiranja. Te da nikada nije ni pomislio da je njegovu prozu moguće postaviti u pozorištu. Kada se ponuda za to pojavila, on je rado pristao sa željom da prođe kroz takvu vrstu izazova, znajući da je to veliki zahtjev za pozorište. Pristajući na to svjesno nije uticao na rad na adaptaciji, ali je znao da se kao teme ne mogu izbjeći sjećanje, zaborav, tijelo, smrt, vrijeme. Također je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da je ovo predstava koja insistira na emociji i ljubavi što je opozit  socijalno političkim temama koje su sveprisutne u ovom vremenu, kako u svakodnevnici tako i u pozorištu. Za kraj je naglasio da je izuzetno sretan jer je ovo  jedno od najljepših čitanja njegove  književnosti, te da    naslov „Stotinu malih smrti“ objedinjuje sve teme kojima se on u svojoj literaturi bavi.

U predstavi uloge ostvaruju Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović. Scenografkinja i kostimografkinja je Adisa Vatreš Selimović, asistentica scenografkinje i kostimografkinje je Monika Močević,  autorica muzike i performer Nikolina Vujić. Dizajn plakata potpisuje Naida Čelik, a fotografije Velija Hasanbegović.

Premijera predstave „Stotinu malih smrti“ biće izvedena 15. decembra sa početkom u 20h. Reprize su zakazane za 16. i 17. decembar.