SARTR

Održana Press konferencija povodom premijere predstave “Mjera za mjeru”

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR, 28. marta sa početkom u 20h biće premijerno izvedena predstava „Mjera za mjeru“ William Shakespear-a u režiji Mirka Radonjića.

Tim povodom danas je u prostorijama SARTR-a održana  Press konferencija.

Radnja predstave „Mjera za mjeru“ u režiji Mirka Radonjića smještena je u Beč u kom je početkom 17. vijeka došlo do zloupotrebe moći. Skoro pola vijeka kasnije, žrtve su odlučile prijaviti taj slučaj. A Likovi koji zauzimaju manji prostor u ovoj drami, u predstavi dobijaju priliku da svjedoče o svojim i tuđim nedaćama.

Prisutnima, na današnjoj Press konferenciji obratila se prvo Maja Salkić, direktorica Sarajevskog ratnog teatra izrazivši veliko zadovoljstvo zbog još jedne premijere, te naglasivši da je predstava „Mjera za mjeru“  po hrabrosti i teatarskim sredstvima zasigurno nešto sasvim novo na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni.

Prema njenim riječima,  ova predstava, kroz tematiku koju je zadao i sam Shakespeare, bez umotavanja u celofan, na vrlo brutalan i eksplicitan način na sceni predstavlja svijet današnjice koji se od vremena u kojem je pisao Shakespeare u nekim segmentima nije promijenio. Mizogini stavovi i odnos prema ženama jednaki su kao i prije  četiri stotine godina iako danas živimo u demokratskim okvirima koji nam samo daju više prostora.

Reditelj Mirko Radonjić izjavio je da smatra da je dio predstave koji se igra na sceni tek fragment tog fenomena pozorišnog čina, te da se predstava velikim dijelom odvija i u samoj publici i u tome šta su  njihova promišljanja, asocijacije, afiniteti i mogućnosti razumijevanja predstave, pa ga  samim tim raduje susret sa publikom. Istakao je da je blagodet raditi Shakespearea, te da mu se čini da je svima kao ekipi taj tekst, njegove teme, ali i njegov jezik dao prostor za stvaranje i mogućnost  da na krilima tog teksta probaju poletiti u ovoj predstavi.

Dramaturginja Nejra Babić izrazila je veliko zadovoljstvo zbog saradnje sa Mirkom koja je otvorila mogućnost otkrivanja novih načina čitanja Shakespearea.  Značaj ove predstave je i pozicija iz koje se odabralo govoriti, odnosno u ovoj predstavi  pozicija iz koje priča kreće je pozicija likova koji u tekstu imaju najmanje prostora, ali su žrtve licemjerstva, o kojem tekst „Mjera za mjeru“ inicijalno i govori.

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak, Faruk Hajdarević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine: dramaturgija Nejra Babić, kostimografija Lina Leković, muzika, Hanan Hadžajlić.

Reprize su zakazane za 29 i 30. mart sa početkom u 20 sati.

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) predstava “Mjera za mjeru” je kofinansirana od strane Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstava “Mjera za mjeru” također podržana od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.

Dobro došli u SARTR!