Sonja Goronja

Rođena je 09.10.1974. u Travniku. Završila Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli 2003. – Odsjek gluma u klasi profesora Miralema Zupčevića i prof. Dubravka Bibanovića.  Diplomirala ulogom Sarah u predstavi „Ljubavnik” Harold Pinter i Silvia, „Zločin na kozijem otoku” Uggo Betti.  Prve profesionalne uloge ostvaruje u Narodnom pozoristu Tuzla u predstavi „Galilej” u režiji  Dubravka Bibanovića te „Djelidba” u režiji Miralema Zupčevića.

Od 1. aprila 2004. član je glumačkog ansambla SARTR-a. Igrala u predstavama: „Katarina Kosača”, „Lutkino bespuće”, „Doktor Šuster, „Nevjesta od kiše”, „Oblačna nebesa”, „Ana Karenjina”, „Bog, Rat I ostalo”, „Budućnost je u jajima”, „U plamenu”, „Ovo je Jonesko, budalo”, „Gate 95”, „Osipate se polako”, „Vaša Visosti”, „Put za Katmandu” i „Bio je lijep i sunčan dan”, te u predstavama realiziranim samostalno ili u koprodukciji sa Studiom lutkarstva Sarajevo: „Izvor”, „Palčica”, „Doticanja”, „Pepeljuga”, „Mali Princ” i “Odkamena priča”.

2005. na Međunarodnom festivalu Lutkarskih pozorišta LUT FEST nagrađena za glumačko ostvarenje Pepeljuge, te 2010. na 18. susretima lukarskih pozorišta kazališta BiH za ulogu „Malog princa”.