Selma Alispahić

Rođena je u Tuzli. Glumu je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine u klasi profesora Bore Stjepanovića kao student generacije. Po diplomiranju postala član Narodnog pozorišta Sarajevo („Dama s kamelijama“, „Učene žene“, „Na Božijem putu“, „Kotač svete Katarine“). Od 1992. do 1997. živi i radi u Londonu. Igrala je u Kraljevskom nacionalnom teatru („Women of Troy“, „Caucasian Chalk Circle“), Theatre de Complicite („Foe“), Young Vic Theatre („Blood Wedding“), Royal Festival Hall („Sarajevo-Trilogy“) itd. Saradjivala je sa velikim glumcima kao što su Jane Birkin, Rosemary Harris, Faith Brook, Rupert Frazer,  Rade  Šerbedžija i mnogi drugi, te sa značajnim rediteljima poput Simon Mc Burneya, Tim Supplea, Annie Castledine, Davida Freemana… Takođe je odigrala glavnu žensku ulogu u tv filmu za Channel 4 „Elgar’s Tenth Muse“, u režiji Paul Yulea, gdje joj je partner bio legendarni engleski glumac James Fox.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu  igra značajne uloge u predstavama u Narodnom pozorištu Sarajevo („Hasanaginica“, „Woyzeck“, „Leons“ i „Lena“), Narodnom pozorištu Tuzla („Don Juan“, „Hasanaginica“) i Kamernom teatru 55 („Bolest mladeži“), a od augusta 1998. godine postaje stalni član Sarajevskog ratnog teatra SARTR. U svom matičnom teatru odigrala je niz glavnih uloga u predstavama: „Ay Carmela“, „Karolina Nojber”, „Sve o ženama“, „Opsada Lenjingrada“, „Čeznja i smrt Silvije Plat“, „Doktor Šuster“, „Katarina Kosača“, „Zagrljenici“, „Ana Karenjina“, „Utjecaj gama-zraka na sablasne nevene“, „U plamenu“, „Jedan Picasso“, „Zečija rupa“, “Happy End”. Od 2003. godine ima status prvakinje drame teatra SARTR.

Osim na engleskom igrala je i na italijanskom jeziku ulogu Mirine u predstavi „Lizistrata“ u Teatro di Sardegna, Italija (2003), kao i na turskom jeziku u filmu „Polomljene školjke“ koji je bio dio zvanične selekcije SFF-a (2011).

Osim već spomenutih filmova „Elgar’s Tenth Muse“ i „Polomljene školjke“ igrala u filmovima „Mliječni put“, „Obrana i zaštita“, „Selam“, kao i u kratkim filmovima „Igraj do kraja“ i  „Priča bez kraja“.

2001. godine boravila  na Skidmore Collegeu u New Yorku učeći Suzuki metod fizickog treninga glumca, kao i Viewpoints direktno od Anne Bogart, utemeljiteljice istog.

Radi kao vanredni profesor na predmetu Gluma na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Završila postdiplomski studij na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu  gdje je 2010. godine odbranila magistarski rad  i stekla zvanje Magistra književno- historijskih nauka. Radovi su joj objavljivani u časopisima Izraz i Ostrvo.

 

Za svoj rad dobila niz nagrada i priznanja:

–          Nagrada stručnog žirija za najbolju mladu glumicu i Nagrada žirija publike za ulogu Anrijete u  „Učene žene“, Pozorišne igre Jajce (1991).

–          Nagrada “Reihan Demirdžić“ za ulogu Carmele u predstavi „Ay Carmela“,  MESS, (1999).

–          Nagrada “Žena godine u oblasti umjetnosti“, Časopis Žena 21, (2001).

–           Nagrada “Sloboda” Međunarodnog centra za mir za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u BiH, Evropi i svijetu, Sarajevo (2002).

–           Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hasanaginice u predstavi „Hasanaginica“, Festival BiH teatra, Zenica (2002).

–           Nagrada “Reihan Demirdžić” za ulogu Silvije Plat u predstavi „Čežnja i smrt Silvije Plat“, MESS (2003).

–           Nagrada “Ključ tmače”za najbolju žensku ulogu u ukupnoj teatarskoj produkciji BiH za ulogu Silvije Plat (2003).

–          Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Katarine Kosače u predstavi „Katarina Kosača“. Festival BiH teatra, Zenica 2005.

–          Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hionije u predstavi „Zagrljenici“, Pozorišni festival Brčko (2006),

–          Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hionije u predstavi „Zagrljenici“, Festival u  Zenici (2007) i

–          Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hionije u predstavi „Zagrljenici“, Pozorišne/Kazališne igre Jajce (2007).

–          Nagrada “Ključ tmače” za najbolju žensku ulogu u ukupnoj teatarskoj produkciji BiH za ulogu Beatrice u predstavi „Utjecaj gama-zraka na sablasne nevene“ (2008).

–          Grand prix za partnersku igru sa Metom Jovanovskim za ulogu gđe. Fischer u predstavi „Jedan Picasso“, Međunarodni teatarski festival Nikšić (2011).

–          Nagrada za partnersku igru sa Metom Jovanovskim za ulogu gđe.Fischer u predstavi  „Jedan Picasso“, Međunarodni festival NETA, Vraca, Bugarska (2012).

–          Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Becce u predstavi „Zečija rupa“, 31. Pozorišne/kazališne igre Jajce (2012).

 

Linkovi:

–          Intervju BH Dani: http://www.bhdani.com/arhiva/261/t26105.shtml

–          Wikipedia Njem: http://de.wikipedia.org/wiki/Selma_Alispahi%C4%87

–          Intervju Azra: http://www.azramag.ba/teme/3185-selma-alispahic-sjaj-i-bijeda-istanbula.html

–          Magazine: http://magazine.ba/2011/06/selma-alispahic-jedan-drugi-svijet/

–          „Jedan Picasso“: http://www.bhteatar.ba/Vijest.aspx?id=584

–          Intervju Glas Javnosti 2000. http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2000/08/24/srpski/K00082303.shtm

–          „Broken Mussels“ trailer: http://www.youtube.com/watch?v=60VVfRG3Wdo&feature=related

–          „Elgars Tenth Muse“ trailer: http://www.youtube.com/watch?v=boYjeE_baas

–          „Zečija rupa“, Avaz: http://www.dnevniavaz.ba/mobile/lifestyle/kultura/64907-premijerom-zecije-rupe-pocelo-obiljezavanje-20-godisnjice-sartr-a.html

–          „Jedan Picasso“, kritika: http://www.tip.ba/2011/04/05/iskupljenje-savjesti-i-trijumf-ljubavi/

–          „Katarina Kosač“a: http://kajankajan.blogspot.com/2011/09/kraljica-katarina-kosaca-kotromanic.html

–          „Ay Carmela“, BH Dani: http://www.bhdani.com/arhiva/255/t25512.shtml

–          Slobodna Evropa: http://www.slobodnaevropa.org/content/glumci_bih_eu/2141215.html

–          „Ana Karenjina“, Naša riječ: http://arhiva.nasarijec.ba/index.php?izdanje_id=75&strana=131&clanak=3463

–          Intervju, Preporod: http://www.preporod.com/rubrike/linosti/interview/713-odrastala-i-profesionalno-sazrijevala-uz-lik-hasanaginice.html

–          „Silvija Plat“, RTV Slovenija: http://tvslo.si/kultura/oder/nagrada-predstavi-o-sylvii-plath/130419

–          „Katarina Kosača“, Most: http://www.most.ba/097/026.aspx