Prst

Režija: Sabrina Begović Ćorić 20:00 h

Autor: Doruntine Basha

“Prst” se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno

Igraju:

Selma Alispahić
Amila Terzimehić
Ana-Mia Milić

Predstava “Prst” realizirana je u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, a uz podršku Američke ambasade u Sarajevu – Odnosi sa javnošću SAD, te u partnerstvu sa forumZFD u BiH (Civilna Mirovna Služba) i Fondacijom Publika. Generalni sponzor SARTR-a je BH Telekom.

Nakon premijere slijede I, II i III prepriza, 08., 09. i 10. Novembra u 20.00 sati. Okrugli stol pod nazivom “Između nade i historije” održat će se 10. novembra 2014. godine u SARTR-u nakon igranja predstave. Ulaz na okrugli stol će biti slobodan.

Učesnici panel diskusije: Selma Korjenić (TRIAL) – moderatorica, Selma Alispahić – glumica, Sabrina Begovic – rediteljica, Viktorija Ružičić-Tokić (ICMP)

O PREDSTAVI

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastiča ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Broj mjesta za premijeru je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti tokom vikenda pozivom na broj 064-4-168-148. blagajna SARTR-a će raditi od 18h do 20h na dan predstave.