Project Description

SARTR ANSAMBL

Selma Alispahić

Rođena je u Tuzli. Glumu je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine u klasi profesora Bore Stjepanovića kao student generacije.

Po diplomiranju postala član Narodnog pozorišta Sarajevo („Dama s kamelijama“, „Učene žene“, „Na Božijem putu“, „Kotač svete Katarine“). Od 1992. do 1997. živi i radi u Londonu. Igrala je u Kraljevskom nacionalnom teatru („Women of Troy“, „Caucasian Chalk Circle“), Theatre de Complicite („Foe“), Young Vic Theatre („Blood Wedding“), Royal Festival Hall („Sarajevo-Trilogy“) itd. Saradjivala je sa velikim glumcima kao što su Jane Birkin, Rosemary Harris, Faith Brook, Rupert Frazer,  Rade  Šerbedžija i mnogi drugi, te sa značajnim rediteljima poput Simon Mc Burneya, Tim Supplea, Annie Castledine, Davida Freemana… Takođe je odigrala glavnu žensku ulogu u tv filmu za Channel 4 „Elgar’s Tenth Muse“, u režiji Paul Yulea, gdje joj je partner bio legendarni engleski glumac James Fox.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu  igra značajne uloge u predstavama u Narodnom pozorištu Sarajevo („Hasanaginica“, „Woyzeck“, „Leons“ i „Lena“), Narodnom pozorištu Tuzla („Don Juan“, „Hasanaginica“) i Kamernom teatru 55 („Bolest mladeži“), a od augusta 1998. godine postaje stalni član Sarajevskog ratnog teatra SARTR. U svom matičnom teatru odigrala je niz glavnih uloga u predstavama: „Ay Carmela“, „Karolina Nojber”, „Sve o ženama“, „Opsada Lenjingrada“, „Čeznja i smrt Silvije Plat“, „Doktor Šuster“, „Katarina Kosača“, „Zagrljenici“, „Ana Karenjina“, „Utjecaj gama-zraka na sablasne nevene“, „U plamenu“, „Jedan Picasso“, „Zečija rupa“, “Happy End”. Od 2003. godine ima status prvakinje drame teatra SARTR.

Osim na engleskom igrala je i na italijanskom jeziku ulogu Mirine u predstavi „Lizistrata“ u Teatro di Sardegna, Italija (2003), kao i na turskom jeziku u filmu „Polomljene školjke“ koji je bio dio zvanične selekcije SFF-a (2011). Osim već spomenutih filmova „Elgar’s Tenth Muse“ i „Polomljene školjke“ igrala u filmovima „Mliječni put“, „Obrana i zaštita“, „Selam“, kao i u kratkim filmovima „Igraj do kraja“ i „Priča bez kraja“. 2001. godine boravila na Skidmore Collegeu u New Yorku učeći Suzuki metod fizickog treninga glumca, kao i Viewpoints direktno od Anne Bogart, utemeljiteljice istog. Radi kao vanredni profesor na predmetu Gluma na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Završila postdiplomski studij na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu gdje je 2010. godine odbranila magistarski rad i stekla zvanje Magistra književno- historijskih nauka. Radovi su joj objavljivani u časopisima Izraz i Ostrvo.

Predstave