Project Description

SARTR ANSAMBL

Mirela Lambić

Rođena je 24.11. 1975. godine. Osnovnu i Srednju školu pohađala je u Sarajevu. Akademiju Scenskih Umjetnosti

u Sarajevu, odsjek/gluma, upisuje 1994. godine, te istu završava sa dva diplomska ispita, dvjema predstavama,”Dejstvo gama zraka na sablasne nevene”, i “Kad bi ovo bila predstava”. Već na prvoj godini studija biva angažovana , kao glumica, u profesionalnim pozorišnim projektima, kao i na filmu. Godine 1998. postaje stalni član glumačkog ansabla Pozorišta Mladih, u Sarajevu,  gdje ostvaruje uloge u predstavama: “Zadirkivanje u budale” , “Kad bi ovo bila predstava”, “Spašeni za dlaku”, “ Balkanski djavo sram”,  “ Kad se ženi kralj Vrdalj”…

Također u navedenom pozorištu upoznaje se i sa tehnikama lutkarstva, te učestvuje kao glumac- lutkar, u predstavama “ Srećko medju bubicama”, “Kekec”… Učestuvuje i u drugim pozorišnim projektima dječije scene Pozorišta Mladih, kao glumica: ”Veseli voz”… U toku proteklih 19 godina ostvarila sljedeće uloge u pozorišnim predstavama: ”Pigmalion”, “San ljetne noći”, “Proces”,  “Leons i Lena” (Narodno pozorište Sarajevo), ”Prljave ruke” (Bosansko narodno pozorište Zenica), ”Magbet”, “Priča o vojniku”(MESS produkcija).  “Ne možeš pobijeći od nedjelje”, ”Lud od ljubavi” (dobitnica nagrade za najbolju glumicu Kamernog teatra 55), “Ujka Vanja”, “Otelo”(Kamerni teatar 55). “Ćelava pjevačica”(nagrada kritike za najbolju predstavu MESS) “Gospođica Julija”, “Venecijanke”(Otvorena scena obala).

Od 2007. postaje stalnim članom glumačkog ansabla SARTR, gdje igra u predstavama: “Lutkino bespuće” , “Nevjesta od kiše”(nagrada “Tmačin prsten,za najbolje glumačko ostvarenje), “Oblačna nebesa”, “Zagrljenici” (nagrada za najbolju mladu glumicu-XIII susreti Brčko), “Budućnost je u jajima “, “Bog,Rat, i ostalo”, “Ana Karenjina”, “Gate 95”, “Mousefuckers”, “Bio je lijep i sunčan dan”, “Happy end”. Ostvarila i nekoliko uloga na filmu: “Savršeni krug”, “Tunel”, “Ostavljeni”, “Belvedere”, “Akumulator”, “Djeca”, “Berinine čakre”. Angažovana  i u televizijskim serijama: “Familija d.o.o”, “Crna hronika”,  “Lutkokaz”,  “Žene s broja 13” , “U zmajevom gnijezdu” . Također sarađivala sa domaćim tv kućama kao voditelj –glumac u različitim dječijim emisijama, te učestvovala u sinhroniziranju animiranih filmovima, snimanju radio drama,  bajki, kao i reklamnih spotova i džinglova. Danas živi u Sarajevu, još uvijek radi u SARTR-u, vjeruje u ljubav na prvi pogled i da umjetnost mjenja svijet. Poštuje ljude britkog uma i istinu. Raduje se svojoj kćerki Evi, pravednosti i budućim ulogama…

Tokom svoje profesionalne umjetničke karijere, ostvarila je i niz učešća na različitim glumačkim radionicama. Kao stalni član glumačkog ansambla, ostvarila je mnoštvo umjetničkih saradnji sa dvije teatarske kuće (Pozorište mladih, Sarajevo i Sarajevski ratni teatar, Sarajevo).

Uporedo sa svojim umjetničkim aktivnostima u teatrima, uključujući i ostvarenja unutar filmske umjetnosti, također je uspješno sarađivala i sa domaćim tv kućama, kao voditelj – glumac u različitim emisijama za djecu i mlade; svoje glumačke vještine je prenijela i na oblast sinhronizacije animiranih filmova, snimanja radio-drama,  radio-bajki, kao i reklamnih spotova i džinglova.

Predstave