Project Description

SARTR ANSAMBL

Jasenko Pašić

Jasenko Pašić rođen je u Sarajevu 11.12.1983. godine. Nakon gimnazije Dobrinja, upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje diplomira 2007. godine.

Još kao student započinje svoj profesionalni angažman u Narodnom pozorištu u  Sarajevu u nekoliko predstava, među kojima se izdvaja predstava „Sakati Billi“, Martin McDonagh-a u režiji Dine Mustafića, u kojoj je igrao ulogu Bartlley-a. Ostvaruje saradnju i sa Harisom Pašovićem i to u predstavama „Hamlet“, te u predstavi „Faust“ u kojoj igra Aarona. Filmski debi ostvario je u filmu Rudolf Schweiger-a „Sniper Valley“, u kojem je igrao ulogu Ejupa. U nagrađivanoj predstavi „Buđenje proljeća“, u režiji Selme Spahić igra Moritza. Iz studentskih dana izdvaja i ulogu Woyzecka u istoimenog predstavi George Buhner-a koju je režirala Selma Spahić, te ulogu u filmu „12. septembar“, također u režiji Selme Spahić.

Od 2008. godine postaje stalni član ansambla Sarajevskog ratnog teatra, gdje ostvaruje i prvu ulogu, Enkija u „Mousefuckers“-ima Almira Imširevića, u režiji Faruka Lončarevića.

Nakon toga slijede brojne uloge, od kojih izdvaja ulogu gosp. Martina u predstavi „Budućnost je u jajima“ Eugene Ionesco-a u režiji Edvarda Millera, Arthura u predstavi „U plamenu“ koju je po tekstu Cgarrlote Jones režirao Robert Raponja, Gustavet-a u José Sanchís Sinisterra-ovoj „Ay Carmela“-i u režiji Roberta Raponje, Amzera u predstavi „Put za Kathmandu“ u režiji Jasmine Prolić, Jasona u „Zečijoj rupi“ David Lindsay-Abaire-a, Davida u “Brašno u venama” po tekstu Igora Štiksa u režji Borisa Liješevića, te ulogu u predstavama „Ovo je Jonesko budalo“ Ferida Karajice, „Bio je lijep i sunčan dan“ koju je režirala Tanja Miletić Oručević, “We were born naked, everything else is…” u režiji Florian FIschera, kao i “Jedvanosimsoboakalomistobo” i “Majstor i Margarita” obje u režiji Aleša Kurta.

  1. godine u Orleans-u, u Francuskoj, radi plesnu solo predstavu „Tishma Tanz“ za koju je po tekstovima Imre Kertesa i Aleksandra Tishme koreografiju radila Jasmina Prolić. Predstava kasnije igra na stalnom repertoaru Sarajevskog ratnog teatra.
  2. godine sa Benjaminom Bajramovićem režira „1984“ George Orwell-a
  3. godine igra u magistarskoj predstavi glumice Fatime Kazazić “Igre u pijesku”.

Ostvaruje ulogu Amira Amrića u nagrađivanoj predstavi „Tajna džema od malina“ koju je po tekstu Karima Zaimovića režirala Selma Spahić.

Aktivni je član udruženja „Kontakt“, sa kojim je učestvovao u realizaciji projekata „Na točkovima“, „Sedma soba“ i „Sedmoro Izraelske djece“.

Od 2012. do 2016.  radi na dokumentarnom filmu „Scream for me Sarajevo“ na kojem je, pored toga što je idejni tvorac, bio scenarista, uradio sveukupno istraživanje te radio odabir arhivskog materijala kao i radio sve intervjue u samom filmu. Film je imao veliki uspjeh na mnogobrojnim festivalima na kojima je dobio desetak nagrada. Kino distribucija je odvela film na sve kontinente svijeta te je prikazan u više od 700 kina.

Predstave