SARTR

ZOLTAN BALAZS- REDITELJ NOVE PREDSTAVE “ALICE U KREVETU” U PRODUKCIJI SARTR-A I MESS-A

Zoltán Balázs je rođen 1977. u Klužu, Rumunija. Godine 1989. preselio se u Mađarsku. Između 1989-1991 bio je član Budimpeštanskog dječjeg plesnog teatra. Pohađao je dramske časove srednje škole Horváth Mihály 1991-1995 u Sentešu. Od 1995. do 1998. Balázs je bio student Nacionalne pozorišne akademije. Studirao je glumu (1998-2002) i režiju (2000-2003) u Budimpešti na Univerzitetu za pozorišnu i filmsku umjetnost. U međuvremenu je učestvovao na nekoliko radionica sa svjetski poznatim rediteljima i koreografima, poput Anatolija Vasiljeva, Josefa Nađa i Min Tanake u Avinjonu, a studirao je kod Roberta Vilsona u Parizu. Zatim je završio kurs režije Unije evropskih pozorišta u Štutgartu. Godine 2001. osnovao je avangardni teatar Maladype u Budimpešti, koji je za kratko vrijeme postao međunarodno poznat, čiji je od tada umjetnički direktor i direktor. . Ne samo sa svojim ansamblom, već i kao reditelj, Balázs je čest gost raznih festivala i pozorišta širom svijeta. Već je režirao u Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Između 2003- 2008. bio je umjetnik Barka teatra i glavni glumac i direktor tog teatra.

Svoje konceptualno i metodički zasnovano pozorišno razmišljanje primijenio je u mnogim žanrovima i stilovima sa velikim uspjehom; režirao je klasična i savremena dela, adaptirao romane i epove, osmišljavao drame, komedije, opere, operete, mjuzikle, plesne predstave, lutkarske predstave, performanse, neverbalni i fizički teatar, kao i rok koncerte.

Predavao je glumu na Muzičkoj akademiji Ferenc List u Budimpešti, Univerzitetu za pozorišnu i filmsku umjetnost u Budimpešti i Univerzitetu umjetnosti Târgu-Mureš. Redovno održava majstorske kurseve i radionice zasnovane na svom pozorišnom metodičkom konceptu pod nazivom Metoda Zlatne bube i FIVE GATES za studente mađarskih i stranih umjetničkih univerziteta i pozorišnih zajednica.

Balázs je vizionarski režiser čiji su radovi na ivici irealnosti, između sna i stvarnosti.“- MGP.

Njegova estetika ne odgovara modi, izbjegava klišee, manire i uvjetovanosti. Njegove produkcije, koje su inspirisane različitim kulturama i pozorišnim tradicijama, praćene su sa velikom pažnjom širom svijeta. Njegovo višestrano umjetničko djelovanje i njegove izvedbe, koje uvijek eksperimentišu sa novim pozorišnim jezikom, nagrađeni su mnogim pozorišnim i državnim nagradama.

Cilj metode Zoltána Balázsa – specificno razvijene za obuku glumaca – je razviti tehnike pokreta, dijaloga i poboljšati osjećaj za tijelo kroz samoispitivanje. Fokusira se na intenzivan zajednički rad glumaca i kontinuiranu komunikaciju sa publikom. Stoga je neizbježan značaj poboljšanja analitičkih i sintetizirajućih vještina glumaca, svakodnevnog tona njihovog govora, te stalnog stanja improvizacijske igre koja izaziva trenutnu i duhovitu reakciju kod publike.