SARTR

Večeras u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS biće izvedena predstava “Totovi”

Večeras na sceni SARTR-a sa početkom u 22 sata u sklopu takmičarskog dijela programa biće izvedena predstava “Totovi”. Predstava je nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, prema tekstu Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad  je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. veka napisao na osnovu novele „Dobrodošlica za Majora“ iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

„Lajos Tót, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikada nije uvrijedio bogove. Što je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif.

Povijest se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena, pa tako i mnogo Tótova. Ako istorija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže ‘dosta’ – i sam baci kamen u dolinu.“ – Ištvan Erkenj

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.
Autorski tim: Dramaturgija- Vedrana Božinović, Scenografija i kostimografija – Adisa Vatreš Selimović, Muzika- Irena Popović Dragović, Klavir – Eva Nevesinjac, Fotografija: Velija Hasanbegović, Dizajn plakata- Naida Čelik