SARTR

U SARTR-U U PETAK PREMIJERA PREDSTAVE „TOTOVI“ U REŽIJI ANDRAŠA URBANA

U petak 17. marta, sa početkom u 20h biće premijerno izvedena predstava „Totovi“ autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad  je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. veka napisao na osnovu novele „Dobrodošlica za Majora“ iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

„Lajos Tót, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikada nije uvrijedio bogove. Što je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif.

Povijest se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena, pa tako i mnogo Tótova. Ako istorija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže ‘dosta’ – i sam baci kamen u dolinu.“ – Ištvan Erkenj

„Totovi su jedna obična porodica: prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu. I, u svemu spremni da ugode vlasti. A, kad prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kad je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska… ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza.”

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.
Autorski tim: Dramaturgija- Vedrana Bžinović, Scenografija i kostimografija – Adisa Vatreš Selimović, Klavir – Eva Nevesinjac, Fotografija: Velija Hasanbegović, Dizajn plakata- Naida Čelik

Reprizna igranja zakazana su za 18. i 19. mart u 20h

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve telefona 033 664 070, 061 850 745 ili putem email-a blagajna@sartr.ba

 

Dobro došli u SARTR!