SARTR

U SARTR -U DANAS ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM PREMIJERE PREDSTAVE „TOTOVI”

 

Danas je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra održana Press konferencija povodom premijere predstave „TOTOVI“ Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

 

Premijera predstave zakazana je za petak 17. mart, a prve reprize za 18. i 19. mart.

 

U predstavi igraju: Davor Sabo, Sead Pandur, Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Džana Džanić, Adnan Kreso i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine: Dramaturgija-  Vedrana Božinović, Scenografija i kostimografija -Adisa Vatreš Selimović, Muzika – Irena Popović Dragović, Klavir- Eva Nevesinjac

 

Press Konferenciji su prisustvovali direktorica Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a Maja Salkić, reditelj Andraš Urban, dramaturginja Vedrana Božinović i glumci iz predstave Davor Sabo, Sead Pandur, Snežana Bogićević, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Adnan Kreso i Emir Fejzić.

 

Prisutnima se prvo obratila direktorica SARTR-a Maja Salkić, naglasivši da je premijera „Totovi“  prva ovogodišnja premijera, a druga u ovoj sezoni.

Izrazila je zadovoljstvo što je što je SARTR imao priliku da sarađuje Andrašom Urbanom koji slovi za jednog od trenutno najuspješnijih i najutjecanijih reditelja regiona, pa i šire. Ističući i zadovoljstvo zbog svih saradnika koji su učestvovali na ovom projektu i učinili da se realizuje ova predstava kojoj predviđa uspješan život.

 

Reditelj Andraš Urban istaknuo je da je izbor teksta došao od strane pozorišta, te da je on vrlo rado prihvatio, obzirom da se radi o jednom od zaista najboljih mađarskih pisaca, koje je on imao priliku čitati još davno u srednjoj školi. Erkenj je pisac koji je u svojim djelima raskrinkao mnoge društvene i međuljudske odnose. Komad „Totovi“ je zapravo priča o želji za sigurnošću, o malim ljudima, o njihovom svijetu u kojem se samo želi živjeti svoj život i o tome do čega sve može doći kada je taj svijet ugrožen.  To je zapravo priča o tiraniji. Istaknuo je da je ovo bio jedan izuzetno dobar proces i da je rezultirao predstavom koja može izazvati širok spektar emocija, od smijeha do suza i da jedva čeka susret sa publikom.

 

Dramaturginja Vedrana Božinović naglasila je da je komad „Totovi“ napisan po narudžbi, te da je praizveden u specifičnim istorijskim okolnostima, u vrijeme kada je Mađarska pod čizmom Sovjetskog saveza.  Bilo je to doba oštre cenzure i ovaj komad vrlo korespondira sa današnjim vremenom kada cenzura nije javna, ali smo vrlo izdresirani da prepoznajemo te nevidljive granice između onoga što se smije i ne smije i veoma lako pristajemo da se odreknemo svega što nam je važno. Ovo je predstava o jednoj porodici koja upravo tako lako pristaje da radi protiv sebe. Oni su u tome urnebesno smiješni i tjeraju nas na smijeh sve dok ne osvijestimo da je ovo u suštini komad o jednoj strašnoj torturi.  Predstava je furiozna, želimo se smijati, ali nam ona za smijeh ne ostavlja vrijeme. Ona se bavi onom fluidnom granicom koja kada se pređe potlačeni postaje tlačitelj. Također je istaknula da se ova predstava bavi i posttraumatskim stresnim poremećajem i podsjeća nas koliko smo i dalje jako oštećeni i koliko su ratne traume kojima smo bili izloženi i dalje dio naših života

 

Glumac Davor Sabo se zahvalio upravi SARTR-a, a i Andrašu Urbanu  što su mu povjerili glavnu ulogu, ulogu Majora. Također je naglasio da je izuzetno zahvalan i svim kolegicama i kolegama s kojima je bilo zadovoljstvo raditi. Istakao je kako su „Totovi“ fascinantan tekst, koji je nevjerovatno aktuelan, koji govori o nekom prošlom vremenu, a kao da govori o današnjem vremenu. I gdje se čovjek zapita da li se išta mijenja ili samo ponavlja i da li će se ikada nešto promijeniti. Lik Majora je tiranin. On u teškom psihičkom stanju donosi svoje iskustvo rata u malu sredinu i u život porodice Tot, te na taj način preokreće njihov svijet. Istakao je kako je bilo je zanimljivo istraživati ovaj lik i pronalaziti opravdanja za njega.  Komad je duhovit i smiješan. Smijemo se, ali sa gorčinom.

Izjavio je da je sretan što je SARTR dobio jednu ovakvu predstavu i da nada se da će i publika uživati u njoj.

 

Glumac Sead Pandur izrazio je zadovoljstvo što je prvi put imao priliku surađivati sa Andrašom Urbanom i istaknuo da su Andraš i Vedrana nevjerovatan tandem.

Lik Tota, kojeg igra je  jedna autoritativna ličnost, čovjek ispunjenih ambicija,  ali u maloj sredini. On je zapravo elita male sredine i ovaj komad se bavi interesantnim reakcijama kada u tu sredinu  dođe jedan Major koji kida taj svijet na sitne komade.

Uživao je u procesu. Istaknuo da gluma nije posao, već poziv, i da se nada se da će to opravdati svojom igrom u ovoj predstavi.

 

Glumica Ana Mia Karić izjavila je da je sretna što joj se ostvario san da se u SARTR-u rade „Totovi“,  tekst koji je inspirativan na svaki način i  koji glumcima otvara širok spektar mogućnosti izražaja.  Istakla je da je ovo bio proces bez pritiska i da je bilo vrlo ugodno raditi sa Andrašom i Vedranom kao tandemom.  Gđa. Gizi u ovoj predstavi je jedna tužna žena, koja kao i svi tužni ljudi, vanjskim mehanizmima prikriva svoju tugu.

 

Za kraj, Maja Salkić, direktorica SARTR-a izjavila je da je vrlo sretna da može reći da upravo iz SARTR-a, sa predstavom „Totovi“, počinje i jedna nova faza Andraša Urbana.