SARTR

U SARTR-U DANAS ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM PREMIJERE PREDSTAVE „CALL ME GOD”

Press konferenciji su prisustvovali reditelj Gianluca Iumiento i glumački ansambl predstave. Maja Salkić, direktorica SARTR-a i glumica u predstavi obratila se prisutnima i izrazila zadovoljstvo što može najaviti treću premijeru u SARTR-u u ovoj sezoni. Istakla je da je predstava „Call me God”, nastala prema tekstu grupe autora: Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, predstava je koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione  culturale Ideagora. Izrazila je zahvalnost svim saradnicima, kako autorskom timu, tako i tehničkom timu SARTR-a jer je predstava „Call me God” izuzetno zahtijevan projekat, možda jedan od najzahtjevnijih u SARTR-u i sarajevskim pozorištima jer se radi o multimedijalnoj predstavi koja se koristi različitim izražajnim sredstvima i tehničkim i tehnološkim dostignućima.

Reditelj Gianluca Iumiento, istakao je da je predstava nastala na osnovu teksta koji je kolaž četiri autora iste generacije koji reaguju na sličan način na događaje kojima se bave, a u centru teksta su teroristički napadi koji su se desili u Washingtonu početkom dvijehiljaditih godina. Talas terorističkih napada do danas nije gotov, a ova predstava pokušava oslikati težinu američkog kapitalizma. Tekst je duhovit, na momente i smiješan. Istražuje teoriju zavjere, konspiracije. I kako je realnost teška za predstaviti. Radi se o postdramskom tekstu, koji ne portretira karaktere, već se mnogo više bavi istraživanjem načina komunikacije sa publikom. Jezik ove predstave se stalno mijenja. „Mi smo pokušali da nađemo svoj put i da nađemo vezu između BiH i ove priče. Prvo što smo radili je da nađemo put kroz igru i cinizam, a zatim da uđemo u živote ljudi i njihovu ličnu prirodu. Za glumce, za scenografa i kostimografa ovo je bio izuzetno zahtijevan zadatak. Siguran sam da će u startu publika uživati i smijati se, ali da će na poslijetku ljudska tragedija biti nešto što će ih dotaći.”

Glumac Alban Ukaj istakao je da je u posljednje vrijeme imao sve manje želju raditi postdramske tekstove, te je imao potrebu više se vraćati klasici jer je inspirativna. U konceptualizmu i postdramskim tekstovima ima divnih stvari, ali ima i mnogo toga što je samo sebi svrha. Jedno vrijeme je postdramski teatar bio trend. Manje smo se bavili suštinom, a mnogo više formom. Istakao je da je imao sumnje i pitao se zašto ovaj tekst radimo danas i ovdje. Međutim kada se kroz proces došlo do empatije tu se našla i univerzalna poveznica. Kroz proces je bilo kreativnih sukoba i nesuglasica, ali kad ima nesuglasica to je dobro jer znači da je svima stalo do projekta. Istakao je da vjeruje da je rezultat ovog procesa jedna multimedijalna predstava u kojoj se smjenjuju različiti žanrovi, predstava kakvu nije imao priliku često raditi, a ni publika vidjeti.

Glumica Amila Terzimehić rekla je da je za nju postdramski teatar kao glumicu izuzetno izazovan, te da je predstava „Call me God” pravi primjer takvog teatra. Predstava koja je za glumce izazovna jer zahtjeva bavljenje različitim stilovima i različitim izražajnim sredstvima. Osnovna tema ove predstave je Nasilje i u tom smisla ova predstava je univerzalna. Istakla je da je reditelj Gianluca od glumaca očekivao i tražio da nađu relaciju i vezu sa ovom tematikom i kao umjetnici i kao ljudi. Izrazila je zadovoljstvo što je SARTR dobio jednu predstavu koja će prije svega biti zanimljiva mlađoj generaciji.

U predstavi Igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić i Amila Terzimehić i Enes Kozličić

Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, scenografiju Armin Ćosić, a dizajn plakata Naida Čelik.

Premijera predstave zakazana je za 29. april, a prva repriza za 30. april sa početkom u 20 sati.