SARTR

U SARTR-u danas održana prva proba za predstavu „Stotinu malih smrti”

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u danas je održana prva proba kojom započinje proces rada na novoj predstavi u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

Predstava nastaje prema romanu bosanskohercegovačkog književnika Semezdina Mehmedinovića „Me’med, crvena bandana i pahuljica”, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić pod nazivom „Stotinu malih smrti”, a u režiji Jovane Tomić.

Za ovaj roman Mehmedinović je dobio značajne književne nagrade, a svakako se izdvajaju Nagrade „Meša Selimović“ i „Mirko Kovač“.

Me’med, crvena bandana i pahuljica“ je moja najbitnija knjiga u smislu da je najbitnija iskustva životna sabrala u sebe i na neki način pogled na cijeli život donijela u jednom novom svjetlu. Mislim da je ovo ozbiljna knjiga u smislu da sam uspio naći ključ da o najbitnijim, najličnijim stvarima progovorim na dopustiv način. To što je iznimno lično dovedem do univerzalnoga. Roman je priča o ljubavi. Ta tema ljubavi je jedna od onih tema koja prolazi kroz sve što sam napisao”- Semezdin Mehmedinović

Radeći na dramatizaciji teksta, mi smo željele da sačuvamo ovu formu u kojoj je Semezdin i pisao, iz razloga da bi se sačuvalo nekoliko, po meni najvažnijih stvari kojima ćemo se u procesu nastajanja predstave baviti. Jedna od tih je, nešto što se provlači kao nit kroz sve knjige Semezdina Mehmedinovića, a to je tretman vremena. Taj tretman se analizira na jedan specifičan način, a taj način je vrlo taktilan, nježan, tiče se detalja, nekih malih životnih događaja koji naizgled nemaju tu dramatičnost koju mi u pozorištu često iznosimo u prvi plan, a zapravo ti mali događaji kriju u sebi cijeli jedan svijet. Nadalje, probijajući se kroz materijal, odlučile smo da u fokusu bude porodica, što i jeste osnova romana „Me’med, crvena bandana i pahuljica””- Jovana Tomić

U predstavi „Stotinu malih smrti” uloge ostvaruju: Amila Terzimehić, Sead Pandur i Kemal Rizvanović.

Režija: Jovana Tomić

Dramaturgija: Olga Dimitrijević

Scenografija i Kostim: Adisa Vatreš Selimović

Muzika: Nikolina Vujić