SARTR

Premijera predstave „Stotinu malih smrti“ u petak 15. decembra na sceni SARTR-a

U petak 15. decembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, biće premijerno izvedena predstava „Stotinu malih smrti“ nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić,  a u režiji Jovane Tomić.

U predstavi „Stotinu malih smrti“ uloge ostvaruju: Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović.

Autorica muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović.  Dizajn plakata uradila je Naida Čelik. Autor fotografija je Velija Hasanbegović.

„Predstava Stotinu malih smrti nastaje na osnovu adaptacije proznih dela Semezdina Mehmedinovića – Memed, crvena bandana i pahuljica, Ovo vrijeme sada, Autoportret s torbom, Sarajevo Blues. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature,  tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na telo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tela, ali i propitivanje celokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni deo života. Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja.“ – Jovana Tomić i Olga Dimitrijević

Reprize predstave „Stotinu malih smrti“ zakazane su za 16. i 17. decembar.

Dobro došli u SARTR!