SARTR

PREMIJERA PREDSTAVE „CALL ME GOD“ 29. APRILA U SARTR-U

 

 U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u, 29. aprila sa početkom u 20h biće premijerno izvedena predstava „Call me God“ prema tekstu grupe autora:  Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluca Iumento. Predstava nastaje u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione  culturale Ideagora.

 

 

Tekst „Call me God“ inspirisan je snajperskim napadima u Washingtonu  (također poznati kao snajperski napadi Beltway ) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi.

 

Snajperisti su bili John Allen Muhammad (u to vrijeme 41 godina) i Lee Boyd Malvo (u to vrijeme 17 godina), koji su putovali u plavoj limuzini Chevrolet Caprice iz 1990. godine.

 

Prema riječima reditelja Gianluce Iumenta ovaj komad predstavlja neku vrstu manifesta o početku kraja američkog imperijalizma. Predstava nas na neki način uvodi u srž, sami početak pada, početak dekonstrukcije američkog sna, američkog kapitalizma i Amerike kao vodeće svjetske sile. Predstava je vrlo suvremena konverzacija različitih formi umjetnosti, u njoj se pokušava portretirati problem balansa između individualne slobode i osjećaja sigurnosti. Namjera joj je uspostaviti dijalog sa publikom i ponuditi zanimljivu perspektivu na problem kojim se bavi.

 

U predstavi Igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić i Amila Terzimehić i Enes Kozličić

Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, scenografiju Armin Ćosić, a dizajn plakata Naida Čelik.

 

Prva repriza zakazana je za 30. April sa početkom u 20 sati.

 

Dobro došli u SARTR!