SARTR

PREDSTAVA MOJ SIN SAMO MALO SPORIJE HODA NAGRAĐENA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU MALIH SCENA U RIJECI

28. Međunarodni festival malih scena je završen. Predstava Sarajevskog ratnog teatra „Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata nagrađena je sa više nagrada. Žiri Festivala u sastavu Darko Lukić (Hrvatska), Nataša Matjašec Rošker (Slovenija) i Tatjana Mandić Rigonat (Srbija) jednoglasnom odlukom dodijelio je nagrade uz obrazloženja:

Nagrada “Nenad Šegvić” za najboljeg mladog glumca ili glumicu je dodijelena Džani Džanić za ulogu Sare.

Balansirajući po rubovima komičnog i apsurdnog Džana Džanić je kreirala lik Sare držeći stalno pod kontrolom sva glumačka izražajna sredstva i nikad ne prelazeći precizno procijenjenu mjeru. Njena je Sara na momente euforična, i apsurdna, i komična, i nesigurna i ranjiva, i sve te brze prijelaze glumica ostvaruje s velikom lakoćom. Istovremeno Džana Džanić ostvaruje čvrstu suradničku igru s cijelim ansamblom ne izdvajajući se iz cjeline predstave ni u trenutcima izrazito solističkih dionica.

Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu bake Ane pripala je Jasni Diklić.

Jasna Diklić majstorski je ostvarila lik bake koja u vlastitoj mašti stvara sklonište od besmislenog i beznačajnog života. Bježeći u vlastitu demenciju kao u sklonište od užasa stvarnosti, baka istovremeno boravi u dva svijeta – zaboravljenom i izmišljenom. Jasna Diklić suvereno vlada promjenama lika sigurno se držeći na distanci od svakog pretjerivanja i groteske kakve likovi dementnih osoba gotovo u pravilu postavljaju kao zamku. U tom međusvijetu između stvarnosti i halucinacije Jasna Diklić suptilno ostvaruje širok dijapazon emocija koje snažno dopiru do publike

Nagrada “Veljko Maričić” za najbolji dizajn svjetla pripala je Nedimu Pejdahu, za svjetlo u predstavi Moj sin samo malo sporije hoda SARTRA. Svjetlo u predstavi postiže atmosferu izmjene realnog i irealnog prostora, postižući da vrlo realističan scenski prostor djeluje kao prizor iz mašte i ponovo se vrati u svjetla i sjene stvarnog.

Nagradu “Mediteran” Novog lista o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić, je dobila Snežana Bogićević za najbolju ulogu majke Mije .

Nagrada joj se dodjeljuje za fino nijansiranje emocija u zahtjevnoj ulozi u kojoj se lako moglo otkliznuti u patetiku, no Bogićević je uspješno balansirala na granici patosa i omogućila gledatelju uvide u duboko kompleksne osjećaje majke bolesnog sina.