SARTR

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM SARAJEVSKE PREMIJERE PREDSTAVE „OTHELLO”

Danas je u Sarajevskom ratnom teatru održana press konferncija povodom Sarajevske premijere predstave „Othello” koja je nastala u koprodukciji Ulysses teatra i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a. Premijera predstave biće održana 18. septembra,a repriza 19. septembra u 20h. Press konferenciji su prisustvovali Oksana Dmitriieva, rediteljica predstave i glumački ansambl iz predstave.

Maja Salkić, direktorica SARTR-a i članica glumačkog ansambla predstave izrazila je zadovoljstvo što se ekipa predstave nakon premijere 21. jula na Brijunima ponovo susreće u Sarajevu povodom prve ovosezonske premijere u SARTR-u. Predstava „Othello” je prva postavka Shakespeare-a u SARTR-u i nastala je u koprodukciji sa Ulysses teatrom, te je izuzetno zahtijevan produkcijski projekat koji je nastao iz potrebe da se uspostavi saradnja sa Ukrajinskim umjetnicima na humanom i umjetničkom planu. Tom prilikom se zahvalila Ministarstvu kulture i sporta, Gradu Sarajevo i Općini centar Sarajevo na podršci u realizaciji ove predstave.

Rediteljica, Oksana Dmitriieva istakla je da se osjeća sretno i osjeća toplinu jer je ponovo u Sarajevu i u SARTR-u gdje je proces na ovoj predstavi i započeo. Ovaj projekat za nju je mnogo više od same predstave, jer se kroz nju pokušava govoriti o ljudima, o ljudskom iskustvu i govoriti sa ljudima koji su prošli iskustvo rata. Istakla je da je cijela ekipa iz Ukrajine tokom čitavog procesa osjećala ljubav i toplinu, velikim dijelom zbog činjenice da su došli negdje gdje ljudi suosjećaju i gdje su mogli osvijestiti da se rat ne dešava samo u Ukrajini. Ova predstava se bavi time kako se osjeća vojnik nakon završetka rata i da li se rat za njega završava ili ne. Pokušava govoriti o društvu i kakvu podršku ono treba pružiti tom vojniku. „Othello” je zapravo vrlo nježna priča. Izrazila je veliku zahvalnost SARTR-u, Ulysses teatru i svima koji su učestvovali u predstavi i podržali nastanak ove predstave.

Glumac Ermin Bravo naglasio je da je „Othello” predstava o ratu, o periodu poslije rata,ali bez obzira na to, ona nije mračna, već izuzetno dinamična i angažovana ansambl predstava. Iako se zove po jednom liku, ova predstava je jedan kolektivni čin.

Alban Ukaj je istakao , da je proces rada na predstavi „Othello” jedan od najljepših procesa u kojem je sudjelovao, te da će mu ostati dugo u sjećanju zbog partnerske igre, discipline i temeljitog istraživanja Shakespeare-a čiji „Othello” je i nakon skoro 500 godina od kad je napisan i dalje aktuelan, te dokazuje kako se ljudska priroda i dalje nije bitno promijenila

Nejra Babić izrazila je veliko zadovoljstvo i značaj toga što se Shakespeare po prvi put postavlja u SARTR-u, te istakla kako je sa Oksanom imala veoma intenzivan proces rada na tekstu, koji je prethodio glumačkim probama. Izrazila je veliku zahvalnost Lenki Udovički i Radetu Šerbedžiji koji su u tom procesu bili velika podrška i dali vjetar u leđa Oksaninom čitanju Othella.

Autorski tim predstave čine: scenograf i kostimograf Mykhayl Nikolayev, kompozitorica Kateryna Palachova, koreografkinja Inna Falkova. Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Ana Marija Brđanović, Alban Ukaj, Davor Sabo, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija.

Dobro došli u SARTR!