SARTR

Na sceni SARTR-a premijerno izvedena predstava “Alice u krevetu”

U nedjelju 2. oktobra,  na sceni SARTR-a, premijerno je odigrana predstava „Alice u krevetu” prema tekstu Susan Sontag , a u režiji Zoltán Balázs-a. Predstava je nastala u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS, SARTR-a i Maladype teatra, kao doprinos ovogodišnjem obilježavanju 90 godina od rođenja Susan Sontag.

Zoltán Balázs, međunarodno uspješni mađarski redatelj, postavio je na scenu priču punu dinamike i razigranosti koja se odvija na više razina i niti, spajajući višeslojnu sinhronizaciju, specifična sadržajno-formalna rješenja, emocionalnu i intelektualnu nadogradnju glumačke izvedbe s verbalnim i neverbalnim znakovima. Predstava Alice u krevetu odaje počast sjećanju na Susan Sontag i odaje priznanje njenim herojskim naporima da pomogne Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Sontag, jedna od najuticajnijih filozofkinja prošlog stoljeća, čije su knjige prevedene na više od trideset jezika, duboko je vjerovala u humanost i jednakost. Kao spisateljica, smatrala je važnim zauzeti se za prava ljudi.

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana-Mia Karić, Kemal Rizvanović, Sanjin Arnautović, Matea Mavrak, Hana Zrno i Enes Kozličić

Prijevod: Senada Kreso
Scenografija: Zoltán Balázs

Kostimografija: Ljiljana Majkić

Aranžman i korepeticija: Tijana Vignjević

Montaža muzike: Nedim Zlatar

Maska, šminka i frizura: Sanela Aličković Ćatović

Dizajn plakata: Naida Čelik

Fotografija: Velija Hasanbegović

Asistentice reditelja: Ajla Medanhodžić i Minja Novaković

Izvršna produkcija: Lejla Hasanbegović, Belma Jusufović

Direktorice produkcije: Katalin Balázs, Maja Salkić

Producenti: Sylvia Huszár, Nihad Kreševljaković