SARTR

ISTINA ILI IZAZOV

U koprodukciji udruženja Kontakt i Sarajevskog Ratnog Teatra SARTR  počele su probe za predstavu „Istina ili izazov“ u režiji Alena Šimića. Autorica teksta je Zoe Ibrahimović. Premijera predstave je planirana za 23.06. sa repriznim izvedbama 24. i 25.06.2023.

Muškarci ne plaču naglas, a o najdubljim tajnama, traumama odrastanja i izazovima življenja u najosjetljivijoj starosnoj dobi – adolescenciji, najčešće se ne govori. U društvu natopljenom transgeneracijskom traumom, maturirala je generacija 2018-2022. Nakon proslave na vikendici okupiće se najbliži prijatelji_ce, međusobno isprepleteni emotivnim nitima, odlučiće igrati igru Istina ili izazov. Iz benigne postmaturalne zabave krenuće na vidjelo izlaziti fragmenti sjećanja na različita, uglavnom traumatična iskustva, poput kostura iz ormara.

Prvi put u realizaciji pozorišne predstave učestvuju dramaturginja Zoe Ibrahimović, kostimografkinja Ella Bratić, scenografkinja Marina Paštar, dizajnerica Anja Stregar i prve glavne uloge u profesionalnom projektu će ostvariti glumice i glumci Sara Seksan, Merjem Šiljak, Kerim Čutuna i Faruk Hajdarević. Asistentica reditelja je Ajla Bešić dok je Mirza Rahmanović Indigo autor muzike.

Osim što će kroz iskustvo nastanka jedne predstave u generacijskom okruženju istovremeno steći i ozbiljno profesionalno iskustvo, progovoriće o sebi i onome što proživljavaju, u okolnostima koje nisu naklonjene nikome ko nije privilegovan_a, a ponajmanje najmlađim.

Zrelost teksta Zoe Ibrahimović, osim što svjedoči o neupitnom talentu, pokazuje nam i koliko mlađi ljudi ozbiljno doživljavaju sve slojeve problema kojima ih je društvo, ili život ogrnuo.

Ovo nije omladinska predstava, nju „samo“ realizuju mladi ljudi. Ova predstava namijenjena je svima koji_e ne žele zatvarati oči pred nekim od suštinskih tema naše današnjice.

Producentice predstave su Narcisa Cvitanović (Kontakt) i Maja Salkić (Sarajevski Ratni Teatar).  Projekat se realizuje u partnerstvu sa Forumom ZFD BiH, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti uz podršku RBFa i Federalnog ministarstva kulture i sporta.