Maja Salkić

Rođena je 29.9.1979. godine u Sarajevu. Osnovnu školu pohađala je u Bagdadu i Sarajevu. U Sarajevu je završila nižu muzičku školu, odsjek klavir, a potom i Drugu gimnaziju. Akademiju scenskih umjetnosti  diplomirala u klasi profesora Admira Glamočaka 2001. godine. Za vrijeme studija igrala je u više filmskih i pozorišnih ispita, koji su joj bili preporuka za buduće profesionalne projekte.

Profesionalni pozorišni debi imala je u Tuzlanskom Narodnom pozorištu u predstavi „Te sjajne godine opsade”, a za ulogu Jennet Hugh je dobila nagradu na pozorišnim igrama u Brčkom. U istom pozorištu je igrala ulogu Sultanije u predstavi „Hasanaginica”. Poziv za predstavu „Kraljice”  dobila je 2003. godine iz SARTR-a, što joj je bila ulaznica za stalni angažman u Sarajevskom ratnom teatru. Potom je igrala u predstavama: „Lutkino bespuće”, „Oblačna nebesa”, „Phoenix je sagorio uzalud”, „Katarina Kosača”, „Rat, Bog i ostalo”, „U plamenu”, „Ovo je Jonesko, budalo”, „Zečija rupa”, „Bio je lijep i sunčan dan”, „Happy End”. Igrala je i u projektima Sarajevskog ratnog teatra za djecu:  „Vještica Winni”e i „Čarobni svijet patuljaka”. Predstava „Vještica Winnie”  je pobjednik dječijeg programa festivala MESS 2012.

Pored angažmana u predstavama matične kuće ostvarila je uloge i u predstavama drugih pozorišnih kuća: „Top Girls”, „Pobuna u Narodnom pozorištu”, „Ožalošćena porodica”, a  sve u Narodnom pozorištu. U Kamernom teatru 55 je igrala u predstavi „Ulica divljih kestenova”.

Ostvarila je nekoliko uloga u filmovima i serijama domaće produkcije. Maja Salkić je članica udruženja ALTTEATAR u čijoj produkciji je igrala u predstavama „Dame biraju”, koja je dobitnik više domaćih i regionalnih nagrada i „Sanjao sam sve je bijelo”.

 

Više puta je bila voditeljka  projekta „Nenasilno rješavanje konflikta kroz dramsku igru” u okviru organizacije MDD koji je realiziran sa tinejdžerima srednjih škola i gimnazija. Aktivno govori engleski i italijanski jezik.

Udata je i mama dva dječaka.