Viber Slika 2024 09 30 15 58 51 561

PROBE ZA PREDSTAVU “OSLOBOĐENJE SARAJEVA” NA SCENI SARTR

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR u toku su probe za predstavu “Oslobođenje Sarajeva” po tekstu Dušana Jovanovića, u režiji Harisa Pašovića.

Premijerno izvođenje predstave  planirano je za 24. oktobar 2024. Godine, kao prva premijera pozorišne sezone 2024/25.

Kao dramski tekst, kada se pojavio, bio je revolucija u pozorišnom smislu, tretira period 40tih godina 20.vijeka. U tom periodu dolazi do potpuno novog socijalno, društveno i političkog uređenja. Građani se okupljaju oko jedne ideje, a sve u cilju borbe protiv fašizma i nacionalizma. Sarajevo je i tada kao svoju prednost u borbi isticalo multikulturalnost, koju i danas njegujemo kao osnovnu vrlinu grada.

Motiv rada na ovoj predstavi je velika odgovornost umjetnika da svojim činom prenesu iskustva rata i ratnih okolnosti, istaknu empatiju i ljudskost, kako bi publika u svom gledalačkom iskustvu ponijela poruku da se nikada i nigdje zlo ne ponovi. Naivnost iz vizure djeteta, odrastanje u ratu kao dramatična činjenica, ali i nespremnost cijele jedne porodice, kao i njihova zatečenost podcrtavaju njihovu ljudskost, ipak želju za prijateljstvom, slobodom i pjesmom. Treba istači da se pisac komada veoma vješto sa svakom kulminacijom poigravao pjesmama iz tradicionalnog opusa bosanskohercegovačke sevdalinke.

U predstavi igraju: Davor Sabo, Maja Salkić, Kemal Rizvanović, Mirela Lambić, Jasenko Pašić, Hana Zrno, Faruk Hajdarević, Alen Konjicija

Djeca: Luka Sučić,  Dino Hamidović, Leon Rauković, Una Bajrović, Livia Delibašić, Merijem Serdarević

Autorski tim predstave čine:

Reditelj: Haris Pašović

Scenografi: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac

Kostimografkinja: Irma Saje

Kompozitor: Dino Šukalo

Muzičar: Fuad Šetić

Koreografkinja: Larisa Lipovac Navojec

Mentorka za rad s djecom: Arma Tanović

Video dizajn: Dino Hujić

Lektor: Dejan Sredojević

Dizajn svjetla:  Haris Pašović i Nedim Pejdah

Konsultant za njemački jezik: Eldina JašarevićOvdje ide tekst

Konsultant za fizijatrijsku terapiju: prof. dr. Edina Tanović i dr. Alen Pojata

Viber Slika 2024 09 30 15 58 51 561