Project Description

SARTR ANSAMBL

Selma Alispahić

Prvakinja drame Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Glumu je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine u klasi profesora Bore Stjepanovića kao student generacije. Po diplomiranju postala član Narodnog pozorišta Sarajevo („Dama s kamelijama“, „Učene žene“, „Poslednja potera za zlatom“, „Na Božijem putu“, „Kotač svete Katarine“). Od 1992. do 1997. živi i radi u Londonu. Igrala je u Kraljevskom nacionalnom teatru („Women of Troy“, „Caucasian Chalk Circle“), Theatre de Complicite („Foe“, „Caucasian Chalk Circle“), Young Vic Theatre („Blood Wedding“), Royal Festival Hall („Sarajevo-Trilogy“) itd. Sarađivala je sa velikim glumcima kao što su Jane Birkin, Rosemary Harris, Faith Brook, Rupert Frazer i mnogi drugi, te sa značajnim rediteljima poput Simon Mc Burneya, Tim Supplea, Annie Castledine, Davida Freemana, Albie Jamesa… Također je odigrala glavnu žensku ulogu u tv filmu za Channel 4 „Elgar’s Tenth Muse“, u režiji Paul Yulea, gdje joj je partner bio legendarni engleski glumac James Fox.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu  igra značajne uloge u predstavama u Narodnom pozorištu Sarajevo („Hasanaginica“, „Woyzeck“, „Leons i Lena“), Narodnom pozorištu Tuzla („Don Juan“, „Na Božijem putu/Lejla“,„Hasanaginica“) i Kamernom teatru 55 („Bolest mladeži“), a od augusta 1998. godine postaje stalni član Sarajevskog ratnog teatra SARTR. U svom matičnom teatru odigrala je niz glavnih uloga u predstavama: „Ay Carmela“, „Karolina Nojber”, „Sve o ženama“, „Čeznja i smrt Silvije Plat“, „Doktor Šuster“, „Katarina Kosača“, „Zagrljenici“, „Ana Karenjina“, „Utjecaj gama-zraka na sablasne nevene“, „U plamenu“, „Jedan Picasso“, „Zečija rupa“, “Happy End”, „ Prst“, „Brašno u venama“, „Majstor i Margarita“, „Bullying Collection“, „Svu moju ljubav“, „Nije to to“, „Rechnitz- Anđeo uništenja“…

Osim na engleskom igrala je i na talijanskom jeziku ulogu Mirine u predstavi „Lizistrata“ u Teatro di Sardegna, Italija (2003), kao i na turskom jeziku u filmu „Polomljene školjke“ koji je bio dio zvanične selekcije SFF-a (2011). Igrala je i u filmovima „Mliječni put“, „Obrana i zaštita“, „Selam“,“Secrets from the Past“, „Mamonga“,„Summer Dew“,Darkroom“, kao i u kratkim filmovima „Igraj do kraja“ ,  „Priča bez kraja“, „Sreća“, na televiziji u serijama „Memoari porodice Milić“, „Familija d.o.o“, „Bez rizika“, „Bliss“, „Jack Ryan“…

2001. godine boravila  na Skidmore Collegeu u New Yorku učeći Suzuki metod fizickog treninga glumca, kao i Viewpoints direktno od Anne Bogart, utemeljiteljice istog.

Radila je kao profesor na predmetu Gluma na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, zatim na Sarajevo Film Academy (SSST University) na predmetima Acting for Directors i Film and Society. Angažirana je i kao predavač na predmetu Scenski studij opernih uloga na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Od 2021. profesor je na fakultetu za Games Development and Design (SSST University) na predmetima Character Development and Design, kao i Acting and Action Analysis.

Uvrštena je u knjigu „CREATE“ objavljenoj u New Yorku u kojoj se nalaze intervjui sa nekima od najznačajnijih umjetnika današnjice, među njima Robert Wilson, Christopher Plummer, Anne Bogart, Edward Albee, Robert LePage i drugi. Autorica je knjige „Korak po korak do velike tišine“ o velikoj američkoj pjesnikinji Silviji Plat.

Završila je postdiplomski studij na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu  gdje je 2010. godine odbranila magistarski rad, a 2015. godine doktorirala je na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu i stekla zvanje Doktora književno-historijskih nauka. Aktivno saradjuje sa Sarajevo Graphics Group i Udruženjem Digi.ba na razvoju i istraživanju Virtual Reality produkcije.

Nagrade i priznanja:

  • Nagrada stručnog žirija za najbolju mladu glumicu za ulogu Anrijete u predstavi  „Učene žene“, Pozorišne igre Jajce (1991).

  • Nagrada žirija kritike za ulogu Anrijete u predstavi „Učene žene“, Pozorišne igre Jajce (1991)

  • Nagrada “Reihan Demirdžić“ za ulogu Carmele u predstavi „Ay Carmela“,  MESS, (1999).

  • Nagrada “Žena godine u oblasti umjetnosti“, Časopis Žena 21, (2001).

  • Nagrada “Sloboda” Međunarodnog centra za mir za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u BiH, Evropi i svijetu, Sarajevo (2002).

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hasanaginice u predstavi „Hasanaginica“, Festival BiH teatra, Zenica (2002).

  • Nagrada “Reihan Demirdžić” za ulogu Silvije Plat u predstavi „Čežnja i smrt Silvije Plat“, MESS (2003).

  • Nagrada “Ključ tmače”za najbolju žensku ulogu u ukupnoj teatarskoj produkciji BiH za ulogu Silvije Plat (2003).

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Katarine Kosače u predstavi „Katarina Kosača“. Festival BiH teatra, Zenica 2005.

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hionije u predstavi „Zagrljenici“, Pozorišni festival Brčko (2006),

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hionije u predstavi „Zagrljenici“, Festival u  Zenici (2007)

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hionije u predstavi „Zagrljenici“, Pozorišne/Kazališne igre Jajce (2007).

  • Nagrada „Mala liska“ za ulogu Hionije u predstavi „Zagrljenici“, Festival komedije Mostarska liska (2007)

  • Nagrada “Ključ tmače” za najbolju žensku ulogu u ukupnoj teatarskoj produkciji BiH za ulogu Beatrice u predstavi „Utjecaj gama-zraka na sablasne nevene“ (2008).

  • Grand prix za partnersku igru sa Metom Jovanovskim za ulogu gđe. Fischer u predstavi „Jedan Picasso“, Međunarodni teatarski festival Nikšić, Crna Gora (2011).

  • Nagrada za partnersku igru sa Metom Jovanovskim za ulogu gđe. Fischer u predstavi  „Jedan Picasso“, Međunarodni festival NETA, Vraca, Bugarska (2012).

  • Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Becce u predstavi „Zečija rupa“, 

         31. Pozorišne/kazališne igre Jajce (2012).

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Helene u predstavi „Brašno u venama“,

           Festival glumca Konjic (2016)

        – „Actress of Europe“ Award, International Theatre Festival Actor of Europe,

         Northern Macedonia (2018)

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Majke u predstavi „Svu moju ljubav“,

           Festival glumca Konjic (2020)

  • Nagrada za partnersku igru sa Draganom Jovičićem u predstavi „Ay Carmela“,

         Međunarodni teatarski festival Nikšić, Crna Gora (2019)

  • Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Grofice u predstavi „Rechnitz-Anđeo uništenja“,

             Internacionalni teatarski festival „Na raskršću“, Niš, Srbija ( 2022)

Predstave