ZALJUBLJENI VUK

Režija: Belma Lizde-Kurt 18:00 h

5 April

Autor: Marija Fekete-Sullivan

Jedna lijepa bajka koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

U srijedu, 26. februara u 18h na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR održati će se premijera predstave „Zaljubljeni vuk“, koju organizuje EDUS u koprodukciji sa Aparat Teatarom i SARTR-om.

Igraju:

Djeca iz sarajevskih osnovnih škola, prije svega iz IV razreda O.Š. “Skender Kulenović”, te djeca iz EDUS-ovog programa u J.U. “Mjedenica”

Radi se o predstavi u kojoj igraju tipična, kao i djeca sa poteškoćama u razvoju, a sa ciljem razbijanja diskriminacije u društvu.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Glavni organizator događaja je Udruženje EDUS-Edukacija za sve, koje se već četvrtu godinu aktivno bavi unapređenjem obrazovanja i podrške, prije svega za djecu sa poteškoćama u razvoju. Kako je u EDUS-ovom programu najviše djece s autizmom, izvedba predstave i popratni materijali (plakati, posteri, video spot) su usmjereni prema i koristiće se u svrhu obilježavanja 2. aprila- Svjetskog dana autizma.

Predstava je napravljena na osnovu komada „Vuk u prsluku“, inspirisanog bajkama braće Grimm, koju je posebno za ovu priliku napisala Marija Fekete-Sullivan. Glumci su djeca iz sarajevskih osnovnih škola, prije svega iz IV razreda O.Š. “Skender Kulenović”, te djeca iz EDUS-ovog programa u J.U. “Mjedenica”, neka od njih sada uključena u redovno školovanje.

Asistenti režisera: Maja Zećo, Darko Trajković i Aleš Kurt

Fotografija: Dženat Dreković

Originalna muzika: Dušan Vranić- Duca

Scenografija: Saša Bukvić

Kostimografija: Adisa Vatreš i Belma Lizde-Kurt

Izrada kostima: Hava Redžić

Izrada scenografije: Zlatko Brodić i slastičarna Jadranka

Grafički dizajn: Velija Hasanbegović

O IZLOŽBI U FOAJEU SARTR-a

U okviru projekta, u foajeu pozorišta SARTR Dženat Dreković će postaviti izložbu originalnih radova i reprodukcija radova Harisa (Harry) Lindsaya, 12- godišnjeg dječaka iz EDUS-ovog programa u J.U. Mjedenica. Iako s teškim oblikom autizma i donedavno potpuno neverbalan, Harry je od najranijih dana pokazao sklonost ka vizuelnoj komunikaciji te se koristi crtežom kao osnovnim sredstvom izražavanja. Mada su teme tih crteža uglavnom likovi iz omiljenih crtanih filmova, tehnike koje koristi, kao i duboko ulaženje u psihologiju, izraze lica i emocije likova, stavljaju ove radove daleko iznad pukog pokušaja reprodukcije viđenog – više nalikuju portalima putem kojih Harryjeva ličnost, ograničena u najčešćem vidu komunikacije – govoru, nalazi načina da se poveže s vanjskim svijetom.

Posjetioci izložbe tako imaju jedinstvenu priliku da provire u unutarnji svijet nekog ko je, kao i većina djece s autizmom, često i za vlastitu porodicu – enigma, ali i da se uvjere u ogromne mogućnosti koje djeca kao Harry mogu imati.

Zauzvrat, ostaje nam svima moralna obaveza da u ovdašnjem društvu stvorimo uslove za ispunjenje takvih potencijala.

O PREDSTAVI

Kad se govori o potrebi uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u društvo, što je krajnji cilj i ovog poduhvata, obično se misli na to da se djeca uče prilagođavati društvu i njegovim pravilima, na čemu uostalom radi i EDUS. Ipak, ovim projektom se napravio mali pomak i sa drugog kraja – omogućena je prilika i djeci iz redovnih škola, njihovim roditeljima, umjetnicima i gledateljima predstave i filma da se uključe i razumiju svijet djece s poteškoćama u razvoju, tako da je predstava od početka u potpunosti orijentisana prema njihovim sposobnostima i potrebama – prema kojima se ostala djeca/glumci, umjetničko vođstvo a zatim i gleadoci trude prilagoditi.

Težište višemjesečne produkcije stavljeno je na sam proces prije nego na konačni produkt – predstavu, koja je prije svega koncipirana kao nagrada za sve učesnike, kao i djecu u gledalištu: na kraju komada svi izlaze na scenu koja postaje mjesto zajedničke zabave. Probe i predstava se bilježe kratkim dokumentarnim filmom koji će ostati da svjedoči o ovom pokušaju približavanja dosad isuviše razdvojenih svjetova.

U toku mnogobrojnih proba, ovakav neformalan pristup, iako povremeno haotičan, donio je mnogo više od mogućnosti izvedbe koja uključuje djecu s poteškoćama u razvoju – počevši kao mjesto na kojem su djeca, ali i odrasli, učili o pravilima artističkog procesa, ali i isto tako i međusobnim različitostima i toleranciji, probe su prerasle u omiljena sastajališta svih aktera – oaze u kojima su isparili mnogi strahovi i predrasude a nastala prijateljstva i ljubavi. Tako je cilj projekta postignut i prije izvedbe predstave. Osim što su životi sve djece-učesnika oplemenjeni bavljenjem umjetnošću, gotovo je sigurno da niko od njih u budućnosti neće imati problem s prihvatanjem različitosti.

Broj mjesta za premijeru je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti tokom vikenda pozivom na broj 064-4-168-148. blagajna SARTR-a će raditi od 18h do 20h na dan predstave.