TAJNA DŽEMA OD MALINA – NOVA FORMULA

Režija: Selma Spahić 20:00 h

15 March

Autor: Karima Zaimovića

S ciljem približavanja lika i djela Karima Zaimovića široj teatarskoj publici, a posebno turistima koje naš grad očekuje za nastupajuće novogodišnje praznike, igranje predstave 28. decembra bit će titlovano na engleski jezik. Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar, Fondacija Karim Zaimović, Internacionalni teatarski festival MESS i WARM Fondacija.

Igraju:

Snežana Alič
Alban Ukaj
Jasenko Pašić
Ermin Bravo
Adi Hrustemović
Benjamin Bajramović

Karim Zaimović (1971-1995) bio je jedan od najvećih književinh talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, i sama “Tajna džema od malina” osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj povijesti bosanskohercegovačke književnosti. Knjiga je nastala u periodu opsade što je bio i glavni motiv za njeno postavljanje na scenu Sarajevskog ratnog teatra.

O PREDSTAVI

Da li duh koji noću straši goste u hotelu Evropa ima neke veze sa Jakobom Esalovićem, čovjekom sa Šiljinim licem? Sarajevski vampir ponovo šeta gradskim ulicama. Ko će mu ući u trag? Da li je nevidljivi čovjek Amir Amrić u susretu sa svojim bratom konačno spoznao svoj lik u ogledalu? Da li su istiniti podaci Pedra Paname, po kojima je najezda džinovskih pacova u Sarajevu tek zakašnjela posljedica neslavnog eksperimenta nacističke jedinice Klingsor? Hoće li pismo, koje je Ona ponovo poslala ljubavi svog života, konačno naći pravi put do svog primaoca? Toliko novih pitanja i nerazjašnjenih sarajevskih misterija.

Sarajevski ratni teatar ponovo je okupio odabrani tim istraživača i istraživačica da sve ove navode još jednom preispitaju. Neustrašivi novinar/zavodnik Pedro Panama, tajna agentica/spisateljica/kopačica dijamanata Ona, slikar/nakaza sa Alifakovca Jakob Esalović, pijanista amater/vampir/poručnik Hiršfic, strip scenarista/nevidljivi čovjek Amir Amrić U NOVOM SVJETLU!

Broj mjesta za premijeru je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti tokom vikenda pozivom na broj 064-4-168-148. blagajna SARTR-a će raditi od 18h do 20h na dan predstave.