Premijera Trilogije “JANJE/KOKOŠ/ORAO“ u SARTR-u

PREMIJERA, PETAK, 05. DECEMBAR U 19h
I REPRIZA, SUBOTA, 06. DECEMBAR U 19h
II REPRIZA, NEDJELJA, 28. DECEMBAR U 19h
SARAJEVSKI RATNI TEATAR
Gabelina 16


Pripreme za trilogiju “Janje / Kokoš / Orao“ koja će se igrati u okviru projekta “Stoljeće jedne porodice“ su u toku, a premijera je zakazana za 5. decembar u Sarajevskom ratnom teatru. 

Velika regionalna koprodukcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, BITEF teatra, Zagrebačkog kazališta mladih i Sarajevskog ratnog teatra, već sada privlači veliku pažnju ljubitelja teatarske umjetnosti, a publici će ponuditi priču sažetu u ličnom odnosu rediteljica sa vlastitom prošlošću.

Režiju ove trilogije potpisuju tri rediteljice, Anica Tomić (“Janje“), Selma Spahić (“Kokoš“) i Ana Tomović (“Orao“), a u svakom dijelu trilogije učestvuju umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, što projektu daje posebnu važnost u produkcijskom smislu. 

“Kroz ovaj zajednički teatarski poduhvat Sarajeva, Zagreba i Beograda, pokušavamo baciti umjetničko svjetlo spoznaje onoga što smo bili, ali i što želimo biti i postati u budućnosti. Želimo sebi objasniti historiju, ući u labirinte pamćenja koje je po prirodi višestruko razdijeljeno, kolektivno, pluralno i individualizirano“, istakao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, te dodao da ova jedinstvena teatarska alhemija omogućava prodor u budućnost sjećanja. “Svjesne da žive ovdje i sada, redateljice Tomić, Tomović i Spahić sa svojim autorskim timovima, publici žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja, ali sažetu u svom ličnom odnosu sa vlastitom prošlošću“, dodao je Mustafić.

Rediteljica predstave “Janje“, Anica Tomić, istakla je kako predstava pokazuje da nijedan prostor nije oslobođen od krvi i zločina i da ona pokušava detektirati tragove prošlosti koji su definirali našu sadašnjost. “Janje je dokumentarno-arhivski izvedbeni pokušaj da se jednom zaboravljenom vremenu i prostoru, maloj dvorani ZeKaeMa, te ljudima koji su ga činili 1914. godine pokuša reispisati identitet“, navela je Tomićeva te dodala da se raduje premijeri u Sarajevu.

Najavljujući svoj dio trilogije, Ana Tomović rediteljica komada “Orao“, naglasila je da predstava govori o čovjeku koji se vraća iz vojske kao invalid te se nada da će sačuvati svoj dotadašnji život, ali porodica i prijatelji mu tada pokazuju svoju surovu stranu. “Ova drama oguljuje ljudske odnose do srži, a ljubav i porodične odnose svodi na puku ekonomiju u kojoj nema milosti prema onim slabima i nemoćnima“, navela je Tomovićeva.

Kako je saopćeno iz Festivala MESS, premijerno izvođenje predstave igrat će se isključivo za goste sa pozivnicama, dok će ljubitelji teatarske umjetnosti ovu trilogiju moći pogledati u repriznim igranjima 6. i 28. decembra. Ulaznice se mogu rezervisati na broj telefona 033 664 070 svakog radnog dana od 10 do 16 sati.

“Kokoš”, foto Velija Hasanbegović