“Naše priče” u sklopu FAKAT DRAMA programa

U utorak 24. juna u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) održat će se premijera predstave Naše priče koju su osmislili i izvode polaznici FAKAT DRAMA programa, edukativnog teatra za mlade pokrenutog početkom godine. 

Atmosfera ovih dana u SARTR-u je FAKAT DRAMA-tična jer se odabrana grupa, sa FAKAT DRAMA teatarskih radionica za mlade, intenzivno priprema za svoju prvu premijernu izvedbu pred publikom. To su Zerina Čengić, Haris Handan, Emina Ibrahimović, Alen Ibrahimović, Amila Ibrahimović, Kamra Maglić, Aida Mujčin, Berina Muminović,  Irma Ramović, Vedad Resić, Kanita Salković, Tarik Suljić i Uma-Nea Zaimović. Ovaj put su prošli kroz istraživački proces a materijal u predstavi su njihove autobiografske priče pa i sam naziv predstave nosi naziv Naše priče.

Zanimljivo mi je što smo u toku procesa pričali o našim svakodnevnim situacijama i pisali priče koje su se činile jednostavne i male a na kraju smo napravili predstavu od toga. Svi smo se toliko zbližili da se nadam se će se ovo na neki način nastaviti i da ćemo možda igrati ovu predstavu. Najdraža scena mi je, našeg radnog naziva, Zombiji a vi ćete vidjeti o čemu je riječ, rekao je Vedad Resić.

Ovaj proces je inspirisan profesionalnom teatarskom predstavom Bolero, koja je koprodukcijski projekat SARTR-a i Nottingham Playhouse-a. Također je bitno  napomenuti da će se ova mlada glumačka ekipa susresti sa autorima i autoricama iz predstave Bolero i razmijeniti svoja iskustva.

Oduševljena sam ovim programom, dosta toga smo naučili o teatru i stekla sam mnogo novih prijatelja. Proces je bio jako zanimljiv i meni je srce puno što ćemo igrati ovu našu predstavu na sceni SARTR-a,  rekla je Zerina Čengić.

Pored voditeljica FAKAT DRAMA radionica Amile Terzimehić, Ane-Mije Milić, Sabine Šabić, Irme Alimanović Alihodžić kreativni tim čine još i Nirvana Žiško, Ajla Bećirspahić i Emir Vejzović, studentice i student prve godine na Američkom univerzitetu u Sarajevu, odsjek grafički dizajn a koji su zaduženi za scenografiju, kostimografiju i dizajn plakata. Fotografiju potpisuje Velija Hasanbegović.

Premijera predstave je najavljena za 24.juni u 19.30h u SARTR-u, Gabelina 16. Ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli!

FAKAT DRAMA program je pokrenut u saradnji sa British Council-om i Nottingham Playhouse-om u januaru 2014. godine i od tada su održane dvije intenzivne teatarske radionice u SARTR-u, pet jednodnevnih radionica u osnovnim školama Musa Ćazim Ćatić, Deseta O.Š., Hrasno, Osman Nuri Hadžić i Pofalići. U mjesecu septembru najavljujemo nove FAKAT  DRAMA aktivnosti!

Teatarski program za mlade FAKAT DRAMA od bitnog je značaja za Sarajevski ratni teatar i njegovo djelovanje u budućnosti. Mlade generacije koje će svojom kreativnošću i obrazovanjem njegovati okvire kulture i umjetnosti zaista sa radošću dočekujemo. Dosadašnji postignuti rezultati ovog teatarskog programa upravo su dokazali značaj njihovog prisustva i uspješnog kreativnog djelovanja u pozorištu. I dalje želimo biti podrškom ovakvim i sličnim programima i nadamo se da će ih u budućnosti biti sve više, rekla je Sabina Šabić, program menadžerica i izvršna producentica SARTR-a.

24. juna u 19.30h budite i vi sa nama dio Naših priča!