Premijera predstave „MAMA 22“

Premijera predstave „MAMA 22“ u Sarajevskom ratnom teatru u sklopu programa Teatarski opservatorij

 Premijera: Utorak, 16. decembar u 20h
I repriza: Srijeda, 17. decembar u 20h

Sarajevski ratni teatar će, u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo, u utorak, 16. decembra 2014. u 20h predstaviti premijeru predstave „MAMA 22“ u sklopu programa Teatarski opservatorij. Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović. Nakon premijere slijedi prva repriza u srijedu 17. decembra u 20h.

Uđite u svijet snova, sjećanja i mašte. Neka moji snovi pobude vaše, neka moja sjećanja pobude Vaša. Zaplovite u svijet snova i sjećanja sa Sonjom Goronja, Ivanom Vojinović, Sanjinom Arnautovićem i Emirom Fejzićem. Cijeli kosmos je u tebi a ti si dio kosmosa, ti si dio ovog sna, ovog sjećanja.

Radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave. Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagovješteno desi ona osvjesti svoj san. U njen svijet ulazi i  Chrlie Chaplin – lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način – Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?


Džejna Avdić: „Mama 22“
diplomski rad
iz predmeta Dramaturgija na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo
Mentor: Dubravka Zrnčić-Kulenović
Igraju: Sonja Goronja, Ivana Vojinović, Emir Fejzić i Sanjin Arnautović
Scenski pokret: Emir Fejzić
Scenografija, lutke i kostimi: Janja Stijepić
Plakat i video animacije: Dženis Avdić
Producenti: Hana Karadža, Riad Hasović
Program: Teatarski Opservatorij
Produkcija: Sarajevski ratni teatar u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo i Studijom lutkarstva Sarajevo

Osnovni pravci kao elementi drame: Nadrealizam, simbolizam, ekspresionizam
Struktura drame: Fragmentarna drmaturgija, dramaturgija sna i motiv putovanja

„Ovo je moj prvi projekat u profesionalnom pozorištu. Odnosno drugi, budući da je moj prvi dramaski tekst „Pišem ti iz 2070. godine“ postavljen 2008. godine u „Pozorištu mladih Tuzle“. Dakle, ovo je moj drugi projekat u profesionalnom pozorištu, ali prvi u profesionalnom životu. Bilo je divno surađivati sa profesoricom Dubravkom Zrnčić-Kulenović, koja je režirala moj tekst, te bila mentorica na diplomskom radu prilikom njegovog nastanka. Jako mi je drago da sam dobila priliku odmah po završetku studija surađivati sa, po mom mišljenju, trenutno najboljim pozorištem u Sarajevu. Posebno bih se željela zahvaliti studentima Master studija produkcije, koji su organizovali „Pitch studentskih projektata“ na kojem sam prezentovala svoj dramski tekst, te gospodinu Nihadu Kreševljakoviću, koji mi je ponudio suradnju. Za mene je ovo nevjerovatno iskustvo i neprocjenjivo velika stvar, kako zbog činjenice da me afirmiše kao mladu bh autoricu, tako i zbog činjenice da je meni lično ova drama, i sama tema jako bitna, te da je drama posvećena mojoj rahmetli mami.“ – Džejna Avdić, autorica teksta.


Cijena ulaznice iznosi 10KM. Omogućili smo određeni broj sniženih ulaznica za učenike, studente i penzionere.
Rezervacije ulaznica: Tel: 033/664-070 (svaki radni dan od 10h do 16h), 064/4-168-148 (tokom vikenda) ili Facebook inbox:
https://www.facebook.com/sartr1992 i putem portala https://www.navigator.ba/#/list/sarajevska-pozorista.

Blagajna SARTR-a radi svakim radnim danom od 10h do 16h, a na dan predstave i od 18h do 20h.

O AUTORSKOM TIMU:

Džejna Avdić, dramatrug

Džejna Avdić je rođena 25. juna 1991. godine u Sarajevu. Završila je „Drugu gimnaziju Sarajevo“. Bila je urednik rubrike kultura 2008. i 2009. za novine „Druga priča“ čiji je voditelj i urednik Nenad Veličković. 2008. godine je dramom „Pišem ti iz 2007.godine…“ pobjedila na konkursu za najoriginalniji i najbolji dramski tekst u BiH, koji je raspisan od strane Pozorišta mladih Tuzla. Drama je praizvedbu imala u novembru 2008. godine. Njena priča „Hadži-dedina česma“, je osvojila računara za njenu školu, a tema za pisanje kratke priče bila je «Stari bosanski vodovodi, česme, šadrvani i sebilji».

 2010. godine upisuje Odsjek za dramaturgiju na „Akademiji scenskih umjetnosti“ u Sarajevu. 2012. godine na „20. Susretima pozorišta/kazališta lutaka BIH“, upriličeno je javno čitanje  originalnog lutkarskog teksta „Gorčin i Kosara“ , koji je nastao inspirisan poezijom Maka Dizdara i epitafima sa stećaka. Iste godine učestvovuje na „6. Sarajevo Talent Campusu“ u okviru „Sarajevo Film Festivala“. Nakon toga učestvuje na konkursu „Sarajevo Grad Filma“ gdje je njen scenarij prošao u finalni krug u konkurenciji za takmičarski program. 2013. godine njena radiodrama “Prvi april”, osvojila je Prvu nagradu na konkursu za originalnu radiodramu, koji raspisuje „BH RADIO 1“. Koscenaristica na filmu „Jedne mračne noći“ reditelja Francois Lunela i „Subotnji piknik“ reditelja Jure Pavlovića. 2013. i 2014. godine radi kao asistent Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala.

 Piše filmske i pozorišne kritike na internet portalu „Kulturno-umjetnički labaratorij“ (www.kul.ba). Proglašena je za Studenta godine odsjeka za dramaturgiju. Trenutno je na Master studiju iz dramaturgije i radi kao dramaturg u Magacin Kabareu.

 

Sonja Goronja, glumica

Rođena je 09.10.1974. u Travniku. Završila Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli 2003. – Odsjek gluma u klasi profesora Miralema Zupčevića i prof. Dubravka Bibanovića.  Diplomirala ulogom Sarah u predstavi „Ljubavnik” Harold Pinter i Silvia, „Zločin na kozijem otoku” Uggo Betti.  Prve profesionalne uloge ostvaruje u Narodnom pozoristu Tuzla u predstavi „Galilej” u režiji  Dubravka Bibanovića te „Djelidba” u režiji Miralema Zupčevića.

Od 1. aprila 2004. član je glumačkog ansambla SARTR-a. Igrala u predstavama: „Katarina Kosača”, „Lutkino bespuće”, „Doktor Šuster”, „Nevjesta od kiše”, „Oblačna nebesa”, „Ana Karenjina”, „Bog, Rat I ostalo”, „Budućnost je u jajima”, „U plamenu”, „Ovo je Jonesko, budalo”, „Gate 95”, „Osipate se polako”, „Vaša Visosti”, „Put za Katmandu” i „Bio je lijep i sunčan dan”, „Vesela večer u Sarajevu“, te u predstavama realiziranim samostalno ili u koprodukciji sa Studiom lutkarstva Sarajevo: „Izvor”, „Palčica”, „Doticanja”, „Pepeljuga”, „Mali Princ” i “Odkamena priča”.

2005. na Međunarodnom festivalu Lutkarskih pozorišta LUT FEST nagrađena za glumačko ostvarenje Pepeljuge, te 2010. na 18. susretima lukarskih pozorišta kazališta BiH za ulogu „Malog princa”. 2014. Proglašena je najboljom glumicom za uloge Vidarice, Vile i Naroda u predstavi “Odkamena priča“ u izvedbi Studija lutkarstva Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).


Ivana Vojinović, glumica

Rođena 20.05.1990. u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Tokom srednjoškolskog obrazovanja bila je član Poetskog teatra mladih “Juventa”. 2008. godine upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu , u klasi profesora Senada Bašića. Diplomira 2013. godine sa predstavom “Djevojčica pored puta” čiji je potpuni autor.

 Uloge u teatru: “Draga Jelena Sergejevna”, “Put oslobođenja”, “Plastelin”, “Tramvaj zvani čeznja”, “Trojanke”, “Don Juan u Soho-u”, “Bolest mladeži”, “Na dnu”, “Djevojčica pored puta” na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, zatim “Vrijeme čekanja”, “Titiz i Džomet”, “Kako je nastalo prvo pismo” i “Ljubavi zulj” u Centru za kulturu Jeličeva. Angažman u Sarajevskom ratnom teatru je ostvarila predstavama “Diplomac” i „Promjena“. Tv uloge: “Kriza”, FIST, RTL televizija i “Lud, zbunjen, normalan”, FIST, Nova TV.

 

Emir Fejzić, glumac

Rođen 09.01.1987.godine u Visokom gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao odsjeku za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine u klasi profesora Admira Glamočaka i docenta Alena Muratovića. Trenutno radi na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao docent na predmetu Ples. Učestvovao u mnogim pozorišnim, filmskim, televizijskim i radio produkcijama. Pohađao mnogobrojne radionice za glumce i plesače u zemlji i inostranstvu.

Predstave: „ Bolero“, East West;  „Buđenje proljeća“, MESS;  „Blizanke“, nezavisna produkcija; “Kaligula“, Narodno pozorište Sarajevo; „ Ružno pače“, East West; „Recept za bolji život“,  autorski projekt Emir Fejzić i Adnan Goro; „Plavi zec“, nezavisna produkcija; „Super Vitaminko“, autorski projekat Emir Fejzić i Adnan Goro, „Za nasilje nema opravdanja“, THE/ARTO produkcija; „ Adil pravedni“, Magacin kabare; „Klovnologija“, Alt Teatar; „Zid“, ASU/SARTR; „Sjećanje kamena“, MESS; “ Lekcija“, nezavisna produkcija.

Filmovi: „SS-JAW“, Njemačka produkcija;  „Memory full“, Deblokada i „ Jasmina“, SAGA.

Serije: “Bez rizika“, UNICEF i „Lud zbunjen normalan“, režija- Elmir Jukić

Koreografije: „Ružno pače“, režija-Elma Islamović;  „Ja mahaluša“, režija- Mirela Trepanić; „Zadnja karika“, režija- Lajla Kaikčija; „Jedan čovjek i jedna žena“, režija- Damir Kustura; „Eurobik“, režija- Alena Džebo, Slaven Vidak; „Gole žene“, režija- Mirela Trepanić; „6.april 2014.godine.- Dan oslobođenja i Dan grada Sarajeva“, režija- Mirela Trepanić i „Otvorenje sarajevske Vijećnice – 09.maja 2014.godine“, režija- Mirela Trepanić.

 Proglašen je za najboljeg studenta odsjeka za Glumu u 2007/08 godini za ulogu Gospodina Martina „ Ćelava pjevačica“ na ASU. Ova predstava je dobila nagradu za najbolju studentsku predstavu „Ključ Tmače“ 2008. godine.  Nagrada BH Dana „Hrabri novi svijet“ na festivalu MESS u 2008. godini pripala ­je predstavi „Buđenje proljeća“.  2011. proglašen je za Glumca godine BH Radija 1 za dramski i dokumentarni program.

 

Sanjin Arnautović, glumac

Rođen 16. 11. 1990. god. U Livnu gdje završava srednju i osnovnu školu.

2014. diplomira na Akakdemija scenskih umjetnosti Sarajevo sa predstavom „Diplomac“.

Predstave: Uloge: “Eduard, Eduard i Bog“, ASU; „Prekidi“, ASU; “Bure baruta“, ASU; “Moulin Rogue“, ASU; „Tri sestre“, ASU; „Hekuba“, ASU; „Hamlet“, ASU;  „Ljubovnici“, ASU; „Hamlet“,  ASU; „Koza ili Ko je Silvija“,  ASU; „Diplomac“, ASU; „Tramvaj“,  Fercera; „Juan Mirbal“, SARTR; „Promjena“ SARTR;  „Vesela Večer u Sarajevu“,  SARTR

Film: „Turski tranzit“, Mourad Aylin, Russia; “Romeo i Julija u Sarajevu“, Japan i „“Sarajevo, City of film“, Ariel Shaban. Pored filmskog angažmana glumio lumio je i u par TV reklama.

 

Janja Stijepić, scenografkinja i kostimografkinja

Rođena 1981. u Sarajevu gdje i danas živi i radi. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku za Produkt dizajn. Poslije završene akademije svoju profesionalnu okupaciju pronalazi u scenografiji i avant-gardnim kostimima koji na neki način reflektiraju njen umjetnički izražaj. Radila kao scenograf, produkcijski dizajner i kostimograf na mnogim projektim koji su bili vezani za reklamne, muzičke spotove i televizijske emisije.

Poslovna suradnja sa: USAID, Akademija likovnih umjetnosti; World Vision, Sarajevo; Inside by Eco, Sarajevo; Novonordisk Pharma/ Produkcija Arthur Tuzla; Produkcija “Gotiva” Sarajevo; Efekt produkcija; TV Hayat; Studio lutkarstva, Sarajevo; Humanitarna Organizacija SOS-Kinderdorf; International, Sarajevo… Članica je udruženja ULUPUBIH I ULUBIH.

 

DOBRODOŠLI U SARAJEVSKI RATNI TEATAR / POZORIŠTE DUŠE!