Premijera predstave “Brašno u venama”

Praizvedba teksta Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića

Premijera: Srijeda, 08. april u 20h
I repriza: Četvrtak, 09. april u 20h
II repriza: Petak, 10. april u 20h

Predstava u režiji Borisa Liješevića rađena prema tekstu Igora Štiksa “Brašno u venama“, premijerno će biti izvedena u srijedu, 08. aprila u Sarajevskom ratnom teatru u 20 sati. Ovo će ujedno biti i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Reprizna igranja predstave zakazana su za 9. i 10. april u istom terminu.

Uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.
Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić.

Koprodukciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS.

Ulaznice za predstavu rezervisat se mogu svakog radnog dana od 10 do 16 sati putem telefona 033 664 070 ili tokom vikenda pozivom na 064 4168 148.

Autor dramskog teksta, Igor Štiks, naveo je kako je priča ove drame nastajala godinama. “Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Chicagu gdje sam sretao porodice našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje. Djeca nisu mogla u potpunosti razumijeti svoje roditelje, iskustvo i historiju koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj“, rekao je Štiks i dodao da moramo naučiti uhvatiti bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost.