Predstava “Prst” u subotu, 17. februara na sceni SARTR-a

Publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku ponovo pogledati predstavu “Prst”. Predstava se izvodi u subotu, 17. februara u 20h.

Cijena ulaznica iznosi 10KM, za studente i penzionere 5KM. Rezervacije ulaznica se mogu obaviti pozivom na 033 664 070.

Predstava je rađena po tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.

Prst” se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je  kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

U mnogim tradicionalnim kosovskim kućama, još uvijek se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa porodicom svog muža, iako je prošlo više od deset godina od rata. Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici i one uopće nemaju „privatni“ život.

Doruntina Basha u drami „Prst“ izabrala je situaciju u kojoj se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke, jasno poklanjajući važno mjesto ulozi i sudbini žene ne samo u kosovskom, već općenito balkanskom  društvu.

 VH - PRST