“Bolero”

U subotu, 31. juna u Nottinghamu u sklopu programa Neat14 Festival izvedena je premijera predstave „Bolero“, u režiji Michael Pinchbacka, a u koprodukciji Nottingham Playhouse, ODA teatra i Sarajevskog ratnog teatra, a u organizaciji British Council Bosne i Hercegovine. U Boleru pored glumaca Saraejvskog ratnog teatra Benjamina Bajramovića, Jasenka Pašića i Amile Terzimehić, igraju i Michael Pinchabeck (Nottingham), Vera Molitor (Berlin) i Ollie Smith (Nottingham). Originalni koncept projekta potpisuje Michael Pinchabeck, pisac, live artist i umjetnik performansa iz Nottinghama, koji je na ovom projektu okupio internacionalnu ekipu.

Dan nakon premijere odigrat će se još jedna predstva, a potom slijedi igranje u Sarajevu 29. juna u 19.00 na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Nova igranja predstave u BiH planirana supočetkom naredne sezone.

Premijera predstave prošla je izvrsno uz fantastičnu reakciju publike, a svi učesnici predstave poklonili su se publici noseći bijele trake na rukama obilježavajući Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992.

Ovo je naša prva ovogodišnja internacionalna koprodukcija koju smo realizirali zahvaljujući suradnji sa British Council Bosne i Hercegovine te našim kolegama iz Nottinghama i Kosova. Izuzetno smo sretni zbog dobrih reakcija i radujemo se bosanskohercegovačkoj premijeri koja slijedi uskoro. Ubrzo u Berlinu zakazana je i premijera predstave „Bojno polje sjećanja“ Hans Werner Kroesingera, još jedna internacionalna suradnja sa HAU Berlin te Goethe Institutom u BiH, a u predstavi igra naš glumac Benjamin Bajramović, izjavio je direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković.