„99%“ („Strah i bijeda Trećeg rajha“)

Režija: Nermin Hamzagić h

Autor:

Scenografija: Tarik Musakadić,
Kostimografija: Oshyosh,
Izbor muzike: Mirza Šišić i Tijana Vignjevic ,
Dramaturgija: Asja Krsmanović,
Grafički dizajn: Goran Lizdek

Igraju:

Snežana Alič
Amila Terzimehić
Alban Ukaj
Adnan Hasković
Jasenko Pašić
Amar Selimović

O PREDSTAVI

Nakon Orwellovske „1984“, Brechtovim djelom „Strah i bijeda Trećeg rajha“ Sarajevski ratni teatar nastavlja repertoarski koncept angažiranog i aktualnog teatra.

”Strah i bijeda Trećeg rajha”,dramski tekst Bertolta Brehta govori o  životu njemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića. Izjave svjedoka i novinski članci, iz tog vremena, poslužili su kao osnovna građa za tekst ”Strah i bijeda Trećeg rajha”.

Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve  glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvjesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje  nalikovati na onu  iz 1933. godine. Kako priča o Rajhu, ili ideji premoći jednog nad drugim, očigledno nikada nije svršena, ova predstava je pokušaj da upozorimo na pogubne posljedice slijeđenja nazi-fašističke politike.

Uzrok i rješenje problema je čovjek. Čovjek koji slijedi, koji se ne suprostavlja i ne buni. Njemački čovjek je imao izbor, i glasao je za Hitlera. Mi danas imamo obavezu da, poučeni iskustvom Holokausta, ovom zlu kažemo NE!

Riječ je o ansambl predstavi u kojoj glumci igraju više uloga.

Broj mjesta za premijeru je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti tokom vikenda pozivom na broj 064-4-168-148. blagajna SARTR-a će raditi od 18h do 20h na dan predstave.